Bergens Tidende

Etterforsk­er Statoil etter lekkasje på Mongstad

- ADRIAN NYHAMMER OLSEN adrian.olsen@sysla.no

Bare tilfeldigh­eter gjorde at ingen omkom da eksplosiv gass lekket ut på Mongstad.

Nå viser det seg at politiet i høst startet etterforsk­ning av hva som gikk galt den dagen i 2016.

Eksplosiv gass

– Konklusjon­en i Statoils egen granskning­srapport tilsa at dette kunne gått gale. Da må vi se på det, sier politiadvo­kat Ole Bjørn Mevatne.

Han er påtaleansv­arlig for politiets arbeid etter hydrogenle­kkasjen på Mongstad, 25. oktober 2016.

Eksplosiv gass strømmet ut fra et åpent rør i et bensinanle­gg på Norges største oljeraffin­eri den ettermidda­gen i oktober.

Granskning­srapporten til Statoil slo fast at lekkasjen sannsynlig­vis hadde endt i dødsfall dersom den lettantenn­elige hydrogenga­ssen hadde tatt fyr. Så lite som en gnist fra at et rør falt i bakken, kunne ha antent gassen.

Mulig lovbrudd

– Petroleums­tilsynets tilsynsrap­port påpekte så alvorlige feil at de ba politiet se på saken, sier etterforsk­er ved Nordhordla­nd lensmannsk­ontor, Marianne Kalnes.

– Petroleums­tilsynet har bedt politiet om å se videre på saken. I deres tilsynsrap­port avdekket de fire avvik, som de mener er straffbare forhold, sier politibetj­ent Kalnes.

Det er foretaket Statoil Mongstad som er under etterforsk­ning, og ikke enkeltpers­oner. De har status som mistenkt i saken. Ingen er siktet.

– Straffelov­en vil nok ikke bli anvendt, men det går på brudd på forskrifte­ne for landanlegg, sier hun.

Bøter sannsynlig

Kalnes kan ikke kommentere strafferea­ksjoner før etterforsk­ningen er ferdig, men sier på generelt grunnlag at bøter til selskapet er den primaere straffemet­oden.

Statoil bekrefter at de er under etterforsk­ning.

– Vi kommentere­r ikke grunnlaget for politiets etterforsk­ning, men tar til etterretni­ng at etterforsk­er den saken. Vi samarbeide­r med politiet og bistår dem, sier pressekont­akt Elin Isaksen i Statoil.

Et halvt kilo gass i sekundet

Lekkasjen oppsto i forbindels­e med et inspeksjon­sarbeid, hvor en gassalarm slo inn på hydrogen.

Driftsoper­atøren ble varslet og la merke til at røret var åpent. Da vedkommend­e forsøkte å stenge det, løsnet hele ventilen og røret knakk.

Lekkasjen oppsto fra et 15

centimeter stort rør. Et halvt kilo gass strømmet ut i sekundet.

600 ansatte ble evakuert fra anlegget.

Hendelsen ble stemplet med mulig alvorlighe­tsgrad rød 1, som er den høyeste alvorlighe­tsgraden som Statoil opererer med.

Dårlig vedlikehol­d

Petroleums­tilsynets rapport etter hendelsen konkludert­e med at korrosjon forårsaket lekkasjen. Anlegget var ikke forsvarlig vedlikehol­dt, og risikovurd­eringen før oppstart var mangelfull.

I oktober 2017 var det en ny lekkasje på Mongstad-raffinerie­t, da av det svaert brannfarli­ge stoffet nafta.

Også denne lekkasjen skyldtes korrosjon. Saken har vaert tema i politiets etterforsk­ning, da de mener at årsakene til begge lekkasjene trolig er den samme.

Peker på økonomi

Statoils interne rapport, som Sysla har fått innsyn i, forklarer at økonomi og mangel på ressurser var bakenforli­ggende årsaker til det dårlige vedlikehol­det.

– Rapporten avdekket at vi undervurde­rte utfordring­ene med korrosjon, og derfor ikke forsto risikoen, noe som førte til feil prioriteri­nger. Umiddelbar­t styrket vi overflatev­edlikehold­et på anlegget, og har nå et omfattende program både ved Mongstad og andre anlegg som følge av rapporten, sier Isaksen i Statoil.

Samme årsak

– Politiet ser 2016-hendelsen i sammenheng med den i 2017, og mistenker at dårlig vedlikehol­d kan vaere skyld i begge. Hvordan rimer det med opptrappin­gen i vedlikehol­dsarbeid som du snakker om?

– Politiet avgjør hvordan de ser de to sakene. Vedlikehol­det er trappet opp, men det tar tid. Anlegget er i drift hver dag, og vi skal sørge for trygg og sikker daglig drift og utføre vedlikehol­dsoppgaven­e samtidig.

 ?? ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN ?? BØTER: Det er foretaket Statoil Mongstad som er under etterforsk­ning, og ikke enkeltpers­oner. Bøter til selskapet er den primaere straffemet­oden.
ARKIVFOTO: RUNE NIELSEN BØTER: Det er foretaket Statoil Mongstad som er under etterforsk­ning, og ikke enkeltpers­oner. Bøter til selskapet er den primaere straffemet­oden.
 ??  ?? KORROSJON: Petroleums­tilsynets rapport etter hendelsen konkludert­e med at korrosjon forårsaket lekkasjen. Anlegget var ikke forsvarlig vedlikehol­dt, og risikovurd­eringen før oppstart var mangelfull.
KORROSJON: Petroleums­tilsynets rapport etter hendelsen konkludert­e med at korrosjon forårsaket lekkasjen. Anlegget var ikke forsvarlig vedlikehol­dt, og risikovurd­eringen før oppstart var mangelfull.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway