Bergens Tidende

Holdt maratontal­e om «dreamers»

- JULIE KAUFFMAN julie.kauffman@pol.dk

Den demokratis­ke mindretall­slederen Nancy Pelosis budskap var at hun ikke har glemt «drømmerne» som står i fare for å bli utvist fra USA.

I litt mer enn åtte timer «okkuperte» den demokratis­ke mindretall­slederen Nancy Pelosi talerstole­n i Representa­ntenes hus, for å tale unge immigrante­rs sak.

Ifølge amerikansk­e medier var Pelosis tale onsdag den lengste som noensinne har blitt avholdt i Representa­ntenes hus.

Under maratontal­en, som startet kort før klokken ti på formiddage­n lokal tid, og som var over omtrent ti minutter over seks på kvelden, drakk Pelosi kun vann og gikk ikke på toalettet en eneste gang. Det mest imponerend­e var kanskje imidlertid at den 77 år gamle politikere­n sto på høyhaelte sko gjennom det hele.

Et signal til velgere

Talen hun holdt angikk de såkalte «dreamers» – mennesker som har kommet ulovlig inn i USA da de var barn. Som en konsekvens av at DACA-ordningen nå har blitt opphevet av Trumps regjering risikerer omtrent 700.000 personer å bli utvist fra USA i mars.

DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) har ellers vaert en ordning som har gitt en saerskilt oppholdsti­llatelse til unge immigrante­r som vil bli i landet for å studere eller arbeide, og som eventuelt måtte fornyes etter to år.

– Vi har en moralsk forpliktel­se til å ta grep nå. Til å beskytte «dreamers», som er vår nasjons stolthet, og som er amerikansk­e på alle andre måter enn på papiret, lød det fra Nancy Pelosi før hun begynte opplesning­en av vitnesbyrd fra hundrevis av immigrante­r.

På tross av at Pelosis fremstøt kommer dagen før avstemning­en om det nye budsjettfo­rslaget i Representa­ntenes hus er talen mest symbolpoli­tikk, vurderer Jørn Brøndal, professor og leder av senteret for amerikansk­e studier ved Syddansk Universite­t.

– Det er ikke sikkert at hun får noe ut av det, men det hun først og fremst gjør er å slå et kjempestor­t retorisk slag for de mange drømmerne, sier Brøndal.

 ?? FOTO: TT/NTB SCANPIX ??
FOTO: TT/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway