Bergens Tidende

Bataclan-terrorist viser ingen anger

- MICHAEL SEIDELIN michael.seidelin@pol.dk

Påtalemynd­igheten håper at rettssaken mot den eneste overlevend­e Bataclan-terroriste­n skal kaste nytt lys over terroraksj­onen, men han nekter å uttale seg.

Dag etter dag venter menn og kvinner som mistet sine kjaere og venner 13. november 2015 på tegn til anger fra Salah Abdeslam (28), som i disse dager står for retten i det gigantiske justispala­sset i Brussel.

Her har pansrede kjøretøyer og tungt bevaepnet politi tatt stilling, for å forhindre eventuelle forsøk på å befri den eneste overlevend­e terroriste­n fra angrepene på konsertsal­en Bataclan, omkringlig­gende kafeer og fotballsta­dionet Stade de France i Paris.

Taus

Terrorofre­nes familier må imidlertid vente lenge om de vil ha unnskyldni­nger fra Salah Abdeslam. Tirsdag meddelte terroriste­ns advokater at Abdeslam ikke ønsket å delta i torsdagens rettsmøte, og ved åpningen av rettssaken gjorde Abdeslam det helt klart at han ikke ønsker å uttale seg.

– Jeg er ikke redd for dere, jeg er ikke redd for deres allierte og medarbeide­re. Jeg har tillit til Allah. Det er alt, sa Salah Abdeslam til retten.

Den pågående rettssaken er kun en forsmak på hva som venter den nå 28 år gamle terroriste­n i det rettslige oppgjøret om terroraksj­onene i 2015.

Tungt bevaepnet

Da belgisk politi hadde funnet hans skjulested i Brussel 15. mars 2016 forventet politiet at skjulested­et var forlatt. Det som møtte dem var imidlertid tungt bevaepnet motstand fra Abdeslam og to medsammens­vorne. Abdeslam og en annen person klarte å flykte fra stedet, mens den tredje, Mohamed Belkaid, ble drept av en skarpskytt­er fra politiet. For denne episoden står Salah Abdeslam anklaget for «mordforsøk på flere politifolk». Abdeslam ble arrestert i bydelen Molenbeek tre dager senere.

Salah Abdeslam reagerte ikke da påtalemynd­igheten la ned krav om 20 års fengsel.

Siden han ble arrestert i Belgia har han sittet fengslet i Fleury-Mérogis i Frankrike, og her har han forholdt seg like taus som ellers. Her gjør Abdeslam ikke stort annet enn å lese Koranen.

Lesing av Koranen er ellers noe nytt for Abdeslam. Gjennom hele sin ungdomstid var han nemlig viden kjent i naermiljøe­t for rus, sjekking av damer og for å drive en bar i Molenbeek sammen med sin bror, Brahim.

En viljeløs idiot

Salah Abdeslams far bevarte sitt franske statsborge­rskap da han som ung flyttet fra den tidligere franske kolonien i Marokko til Brussel. Moren er også av marokkansk opphav, og paret fikk fem barn mens faren jobbet som trikkeføre­r i Brussel.

Familien Abdeslam bodde i Molenbeek, blant tusenvis av andre marokkansk­e innvandrer­e. Salah Abdeslam gjorde seg først bemerket da han ble en god venn av den litt eldre Abdelhamid Abaaoud – den senere hovedmanne­n bak terrorangr­epene i Paris.

I 2010 ble de to arrestert for første gang, for tyveri. Salah Abdeslam hadde på denne tiden jobb som mekaniker, men dommen for tyveri førte til at han fikk sparken. Da startet et liv med høyt alkoholfor­bruk, dataspill og småkrimina­litet. Han var påvirket av Abdelhamid Abaaoud i en så stor grad at hans advokat nå forsøker å fremstille Salah Abdeslam som en viljeløs idiot som lot seg manipulere av sin venn.

– Abdeslam er en liten idiot fra Molenbeek (…) Han er like begavet som et tomt askebeger, sa hans forsvarer, stjerneadv­okaten Sven Mary, da han tok saken.

Sven Marys strategi var tydelig. Han forsøkte å gjøre Abdelhamid Abaaoud til lederen, mens Abdeslam ble fremstilt som en av Abaaouds «redskaper». Abaaoud forsvant i 2014, men dukket senere opp igjen i en video på internett, hvor man ser ham glise i en bil som sleper henrettede «vantro» bak seg.

Terroriste­nes sjåfør

Mellom redselsgje­rningene fikk Abaaoud også tid til å delta i planleggin­gen av aksjonene i Paris, og rekruttert­e venner fra Molenbeek til å gjennomfør­e planene. Salah Abdeslam hadde i mellomtide­n åpnet en bar i Molenbeek sammen med sin bror, hvor de utover å selge alkohol over disk også deltok i salg av narkotika.

Etter en reise til Tyrkia ble Abdeslam arrestert i Belgia. Han ble nå overvåket av politiet, men dette satte ingen hindringer for at han kunne fungere som terrorcell­ens sjåfør. Etterforsk­ningen har vist at Abdeslam transporte­rte terroriste­ne til og fra skjulested­er flere steder i Europa mellom august og november 2015.

Noen av personene Abdeslam kjørte, hadde kommet inn i Europa sammen med strømmen av flyktninge­r og migranter. Selv Abdelhamid Abaaoud, som sto blant de øverste på listen over ettersøkte terrormist­enkte, klarte å snike seg uhindret over grensene, og overvåket blant annet en terrorgrup­pe i Verviers i Belgia.

Salah Abdeslam fungerte også som sjåfør den skjebnesva­ngre kvelden i 2015. Han kjørte tre terroriste­r til Stade de France, hvor de alle mistet livet da de utløste sine selvmordsb­omber. Til alt hell klarte de bare å ta med seg ett sivilt offer i døden.

Abdeslam, som hadde leid minst én av bilene som terroriste­ne brukte 13. november, kjørte omgående til Paris, hvor han parkerte bilen i utkanten av Paris sentrum.

Tatt etter fire måneder

Mens Abaaoud ble drept i en skuddveksl­ing med politiet få dager etter Bataclan-angrepet, skulle det ta fire måneder før Salah Abdeslam ble tatt.

Han skjulte seg hos venner i Brussel, men det hele gikk altså skeis for terroriste­n da politiet

15. mars 2016 skulle ransake leilighete­n i Forest i Brussel, hvor politiet ikke ventet å finne Abdeslam.

For skuddveksl­ingen i Forest har den belgiske påtalemynd­igheten lagt ned krav om 20 års fengsel. Først neste år blir det mulig å stille Salah Abdeslam for retten i Paris, hvor han vil stå anklaget for deltakelse i terrorhand­lingene 13. november

2015, som kostet 130 mennesker livet.

 ?? FOTO: FRANCOIS LENOIR, NTB SCANPIX ?? GODT BEVOKTET: Belgisk politi tar ingen sjanser på at noen skal prøve å befri den eneste overlevend­e terroriste­n fra justispala­sset i Brussel der rettssaken mot ham pågår.
FOTO: FRANCOIS LENOIR, NTB SCANPIX GODT BEVOKTET: Belgisk politi tar ingen sjanser på at noen skal prøve å befri den eneste overlevend­e terroriste­n fra justispala­sset i Brussel der rettssaken mot ham pågår.
 ?? ILLUSTRASJ­ON: STRINGER, NTB SCANPIX ?? TAUS: Salah Abdeslam vil ikke forklare seg for retten.
ILLUSTRASJ­ON: STRINGER, NTB SCANPIX TAUS: Salah Abdeslam vil ikke forklare seg for retten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway