Bergens Tidende

Slik fikk 58-åringen ny jobb

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN elise.ronnevig.andersen@schibsted.no

Det er ikke like lett for godt voksne arbeidssøk­ere å få seg ny jobb. Men her er noen enkle tips til hvordan du kan lykkes.

– Ettersom månedene gikk, lurte jo folk på om jeg «ikke bare kunne ta på meg en butikkjobb eller gå med avisen». Jeg valgte å holde fokus mot stillinger innen mitt fagfelt.

Iver Skrefsrud (58) hadde hatt fast jobb i over 25 år som senior programvar­eingeniør hos dataselska­pet Intergraph Norge. Så kom oljekrisen.

Hvordan er det for en 58åring, i dagens arbeidsmar­ked, å skulle starte helt på nytt?

– Ikke utdatert

Mange norske ledere vegrer seg for å ansette eldre arbeidstag­ere. En ny undersøkel­se viser imidlertid at arbeidstag­ere over 50 år på ingen måte selv opplever at de sliter med å henge med.

Kun seks prosent av de over 50 år opplever at endringsta­kten på jobben er for stor for dem.

– Den raske endringsta­kten og digitalise­ringen har kanskje skapt en myte om at arbeidstag­ere over 50 år har problemer med å henge med, og derfor nedpriorit­eres når det kommer til nyansettel­ser.

Det sier ledertrene­r Grete Valseth i ledertrene­rselskapet Dale Carnegie, som har bestilt undersøkel­sen.

– Myten om at de eldre arbeidstag­erne anses som ferdige og utdaterte har dessverre fått litt for godt fotfeste i arbeidsliv­et, sier Valseth.

Intenst

For Skrefsrud følte seg alt annet enn utdatert etter å ha jobbet utelukkend­e med IT i årevis. Men for en som ikke hadde skrevet en jobbsøknad på 25 år, var det en stor omveltning å venne seg til den nye hverdagen som jobbsøker.

– Det ble en intens periode der det gjaldt å holde motet oppe innimellom all jobbsøking. Jeg kontaktet en rådgiver for å få hjelp til prosessen og hadde møte med ham annenhver uke i over et år, sier Skrefsrud som betalte en tusenlapp timen for hjelpen.

Daglig leder i Lederrådgi­vning, Reidar Myrvang, som hjalp Skrefsrud i prosessen, oppsummere­r året slik:

– Iver har hatt eierskap til prosessen selv hele veien, og det er utrolig viktig for å lykkes. Vi har blant annet kartlagt muligheten­e hans, utformet søknader og CV og trent på jobbinterv­juer, sier Myrvang. Og arbeidet ga resultater. Nå har 58-åringen hatt jobben som IT-konsulent i Sykehuspar­tner i drøye seks måneder. Firmaet leverer blant annet IKT-tjenester til sykehusene i Helse Sør-Øst, og Skrefsrud er svaert fornøyd med at han kan fortsette å jobbe med det han liker best.

Her er Ivers tips:

Stå opp om morgenen: – Ikke tilegn deg en vane med å ligge utover formiddage­n og tenke at du har god tid på å finne noe nytt. Stå opp og lag en plan for dagen. Vaer aktiv jobbsøker fra ni til tolv for eksempel, og gå deg en tur etterpå før du fortsetter prosessen senere.

Få hjelp til utforming av CV: – Det er ikke bare å sette seg ned og skrive en CV når du skal komprimere og sortere ut erfaring fra et helt yrkesliv. Jeg kontaktet en rådgiver som hjalp meg med prosessen. Resultatet ble en CV på to-tre sider og søknad på maks én side.

Gjør et utvalg: – Tenk kvalitet fremfor kvantitet når du søker jobb. Jeg søkte rundt 20 jobber og tilpasset søknadene etter hver enkelt arbeidsgiv­er. Masseprodu­ksjon har ikke noe for seg, det blir gjennomsku­et.

Øv deg på intervjusi­tuasjonen: – Intervjutr­ening er veldig nyttig. De på andre siden av bordet følger ofte et mønster, og du kan forutse en del spørsmål. Da er det viktig å tenke gjennom mulige svar.

Ha noen sideprosje­kter hvis du kan: – Det kan vaere lett å miste humøret i en jobbsøking­sprosess. For å holde deg ovenpå er det viktig å ha noe vettugt å gjøre ved siden av. For min del hadde jeg forefallen­de arbeid på hytten og engasjemen­t i organisasj­onsarbeid. Det ga mestringsf­ølelse, økt selvtillit og følelsen av å vaere til nytte.

Ta kurs for å friske opp kompetanse­n: – På de stillingen­e jeg søkte, var det en del krav og ønsker til kompetanse. Jeg hadde kompetanse­n på grunn av erfaringen, men den var ikke formaliser­t. Derfor tok jeg to nettbasert­e kurs innen IT. Ferske ting på CV-en viser at du ikke er utdatert. Du må

 ?? FOTO: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN ?? FRA EN JOBB TIL EN ANNEN: Iver Skrefsrud (58) hadde hatt fast jobb i over 25 år. Så kom oljekrisen. I dag jobber han som konsulent hos Sykehuspar­tner som leverer IKT-tjenester til sykehusene.
FOTO: ELISE RØNNEVIG ANDERSEN FRA EN JOBB TIL EN ANNEN: Iver Skrefsrud (58) hadde hatt fast jobb i over 25 år. Så kom oljekrisen. I dag jobber han som konsulent hos Sykehuspar­tner som leverer IKT-tjenester til sykehusene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway