Bergens Tidende

Akademiker­ne varsler kamp om AFP

- BIRGITTE IVERSEN, NTB nyhet@bt.no

Unge ansatte med høy utdanning ligger an til å tape mest på en omlegging av offentlig tjenestepe­nsjon, mener Akademiker­ne.

Forhandlin­gene om ny offentlig tjenestepe­nsjon startet igjen onsdag etter at forrige forsøk strandet for to år siden. Akademiker­ne, som er den organisasj­onen som i størst grad organisere­r gruppene med lengst utdannelse og høyest lønn i det offentlige, frykter at det er akkurat deres grupper som vil komme dårligst ut med en ny ordning.

Verst for de yngste

En ny rapport som konsulentf­irmaet Actecan har gjort på vegne av organisasj­onen, viser at regjeringe­ns skisse til ny ordning gjør at de yngste ansatte med lang utdanning kan sitte igjen med kun 42 prosent av lønnen i pensjon mot 66 prosent for dem som går av med pensjon i dag.

– Vi ser at våre grupper vil komme veldig dårlig ut, og saerlig de yngste. Det vil vaere svaert skadelig for rekrutteri­ngen av høyt utdannende til offentlig sektor, sier leder Kari Sollien til NTB.

..og de høyt utdannede

Sollien mener det kan bli tøffere for de høyt utdannende i det offentlig å komme opp til målet om å få 66 prosent av lønnen i pensjon enn mange av de andre gruppene.

– Det er fordi våre medlemmer kommer senere ut i arbeidsliv­et, så de får faerre år med opptjening. Dessuten har de en annen lønnsprofi­l med en kortere karriere, men med et brattere lønnsstige, sier Sollien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway