Bergens Tidende

Slik var Bjørgens seks OL-gull

Ingen har flere internasjo­nale medaljer fra VM og OL enn løperen fra Rognes.

-

eDa Marit Bjørgen tok sitt aller første gull i OL, prøvde hun forgjeves å ringe hjem. Ingen tok telefonen.

Hun var fra seg av glede i Vancouver 17. februar 2010, men etter seieren på sprinten hadde hun bare lyst til å dele opplevelse­n med andre.

Hun fikk imidlertid ikke tak i smøreren Perry Olsson, og landslagst­rener Egil Kristianse­n var syk og dermed ikke på stadion. Samboer Fred Børre Lundberg var hjemme i Norge, men han tok ikke telefonen. På mobilen hans begynte meldingene å tikke inn. Han forteller:

– Det var så mye pågang da hun vant at jeg satt i telefonen med noen andre.

Bjørgen i alle varianter

Nå er skidronnin­gen i Pyeongchan­g, klar for sitt femte og siste OL. Lørdag er det 15 kilometer med skibytte. Marit Bjørgen har opplevd alt i sporet, VM- og OL-medaljer, fire seire i verdenscup­en sammenlagt, triumfer i de andre cupene og Tour de ski. Hun har fått en unik posisjon.

En titt på bilder av Bjørgen tatt i de fire første OL forteller om en utøver som må bite i medaljer på fotografen­es oppfordrin­g. Som må hoppe og sprette på pallen, som kaster seg over målstreken i jubelrus, men som også gråter sårt. Det siste skjedde da gullet var sikret på 15 km jaktstart i Sotsji. Årsaken var at lagvenninn­en Astrid Uhrenholdt Jacobsen hadde mistet broren sin dagen før.

Med ti OL-medaljer har hun det beste utgangspun­ktet. Ingen har flere internasjo­nale medaljer fra VM og OL enn løperen fra Rognes. Men i OL-sammenheng er det to menn som er foran henne på listen over verdens mestvinnen­de vinterolym­piere siden disse lekene startet i 1924.

Ole Einar Bjørndalen øverst, men skiskytter­en kom ikke til sitt syvende OL som utøver. Tidligere langrennsl­øper Bjørn Daehlie, som for lengst har lagt opp, har sølvplasse­n:

Ole Einar Bjørndalen 13 medaljer, 8 gull, 4 sølv, 1 bronse.

Bjørn Daehlie 12 medaljer

(8-4-0).

Marit Bjørgen 10 medaljer

(6-3-1).

Vi har bedt Marit Bjørgen mimre om sine seks OL-gull, som er det gjeveste en utøver kan oppnå i denne bransjen.

Gull nummer 1: Vancouver 17. februar 2010, klassisk sprint

Bjørgen hadde et kappløp med slovenske Petra Majdic, som i prologen hadde falt stygt i en sving.

Hun hadde ikke registrert at hun hadde kommet til finalen, men der kom konkurrent­en fryktelig tilbake. Det var først i siste sving at Bjørgen gikk forbi, og hun tok gullet foran Justyna Kowalczyk. Majdic fikk bronsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway