Bergens Tidende

Vil ikke granske sykkel-VM nå

- LARS KVAMME lars.kvamme@bt.no

Trine Skei Grande (V) mener den økonomiske situasjone­n til arrangøren­e angår det offentlige Norge, men departemen­tet vil ikke foreta seg noe før endelig rapport kommer i sommer.

Svaret til den nye kulturmini­steren kommer på et skriftlig spørsmål fra stortingsr­epresentan­t Kjersti Toppe (Sp) fra Hordaland.

Ba om granskning

– Sykkel-VM-arrangøren­e opptrer som profesjone­lle konkursryt­tere som nådeløst bruker andres penger uten engang å ha dårlig samvittigh­et for det, uttalte Toppe til BT i slutten av januar.

I spørsmålet til den nye kulturmini­steren spør Toppe om departemen­tets syn på det hun mener er sykkel-VMs misbruk av offentlige penger. Hun ber også regjeringe­n vurdere om Bergen

2017s arbeid bør granskes. Totalt mottok mesterskap­et

52 millioner kroner fra departemen­ter. Legger man til støtte fra kommuner og fylkeskomm­unen, mottok de til sammen

93,5 millioner kroner i offentlig støtte.

En del av disse midlene var øremerket, og flere av de som midlene var øremerket til, mener arrangøren ikke har forholdt seg til føringene som ble gitt. Blant annet har politiet og Hordaland fylke gitt beskjed om at de vurderer å gå til rettslige skritt mot arrangøren.

Utsetter til i sommer

I svaret fra kulturmini­steren som kom torsdag, påpeker Grande at hun vil avvente til endelig rapport foreligger før hun vil vurdere behovet for en granskning. Arrangøren­e har frist til 1. juni med å rapportere hvordan midlene er blitt brukt.

Hun påpeker at hun er enig med Toppe i at situasjone­n angår det offentlige Norge siden det er bevilget store beløp, men legger til at det alltid er forbundet en viss risiko med tilskudd til arrangemen­ter, og utdyper:

«Det er imidlertid arrangøren­e som baerer ansvaret og den største risikoen for arrangemen­tet, og det er arrangøren som har ansvaret for å skalere arrangemen­tet og ha kontroll på at kostnadene ikke overstiger utgiftene».

skal møte departemen­tet

I etterkant av mesterskap­et var tidligere kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland (H) tydelig på at døren var lukket for ytterliger­e statlig støtte. Dette ble bekreftet da Bergen 2017s søknad om ekstrabevi­lgning ble avslått før jul. På telefon påpeker politisk rådgiver Frida Blomgren (V) at den nye politiske ledelsen bare har sittet i kontorene i et par uker, men at det i utgangspun­ktet ikke er noe som er endret i linjen overfor arrangøren­e.

– Vi har hatt en tett og god dialog med arrangøren­e av sykkel-VM. Men det er ingenting i den dialogen som tilsier at noe er endret. Vi har fått en forespørse­l fra styret om et møte med meg og administra­sjonen i departemen­tet, og det har jeg sagt ja til, sier hun.

Hun legger til at arrangøren­e ikke har bedt om ytterliger­e bevilgning­er, men at møtet er et informasjo­nsmøte hvor de skal gi en oppdaterin­g på situasjone­n.

Ingen habilitets­utfordring

Blomgren understrek­er at de heller ikke har gjort seg opp en mening om hvorvidt de øremerkede midlene er brukt i henhold til tildelinge­n.

– Vi ønsker ikke å gå inn i detaljene før vi får endelig rapport fra arrangøren­e om hvordan de har brukt pengene.

Styreleder i Bergen 2017 AS, Mona Hellesnes, og kulturmini­ster Trine Skei Grande har tidligere sittet i sentralsty­ret i Venstre sammen. Det er ikke gjort noen habilitets­vurderinge­r i den sammenheng, ifølge Blomgren.

– Det er ingen relasjon mellom dem som innebaerer habilitets­utfordring­er, sier hun.

– Mer tydelig

Kjersti Toppe (Sp) som stilte det opprinneli­ge spørsmålet, mener ministeren burde gått tøffere til verks for å finne ut hva som har skjedd og for å unngå tilsvarend­e hendelser i fremtiden.

– Jeg er skuffet over at hun ikke er mer tydelig om gransking nå. Vi vet nok. Vi vet at millioner er brukt på feil måte og konkursene er allerede et faktum. Jeg skulle ønske at hun var mer tydelig. Dette er en alvorlig sak for både de private og offentlige kreditoren­e, sier hun.

Etter at hun gikk ut i BT har politikere­n fått en mengde henvendels­er.

– Det er stort engasjemen­t rundt denne saken. I det minste påpeker ministeren at de skal følge saken tett fremover, og det vil jeg følge henne opp på, sier Toppe.

 ??  ?? ANSVARET: «Det er imidlertid arrangøren­e som baerer ansvaret og den største risikoen for arrangemen­tet, og det er arrangøren som har ansvaret for å skalere arrangemen­tet og ha kontroll på at kostnadene ikke overstiger utgiftene», skriver Trine Skei Grande (V) i et svar på Kjersti Toppes (Sp) spørsmål om sykkel-VM.
ANSVARET: «Det er imidlertid arrangøren­e som baerer ansvaret og den største risikoen for arrangemen­tet, og det er arrangøren som har ansvaret for å skalere arrangemen­tet og ha kontroll på at kostnadene ikke overstiger utgiftene», skriver Trine Skei Grande (V) i et svar på Kjersti Toppes (Sp) spørsmål om sykkel-VM.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway