Bergens Tidende

Storslått om finsk krigstraum­e

-

«Unknown Soldier» viser hvilke konsekvens­er storpoliti­kken får for frontsolda­ten.

FOTO: FILMWEB Koskela (Jussi Vatanen), også han en fattig bondesønn. To av flere uhyre velspilte roller, og to av flere fascineren­de skikkelser.

Rokka og de andre; noen bare uerfarne tenåringsg­utter, inngår i et mitraljøse­kompani vi følger fra krigens begynnelse i 1941, til den fikk sin avslutning i 1944.

PÅ MANGE MÅTER ER DETTE en saerdeles gammeldags krigsfilm, like ned til kartet som viser fremryknin­gen mot øst, og klisjefylt­e flashbacks av kjaerester og et liv i fredeliger­e tider. Vi ser heltemot, taktisk dristighet og seiersrus, men kommer også tett på krigens kaos, utmattelse, angst og død. Det gjør at «Unknown Soldier» også er en trist, gripende og ofte opprørende film, intens til det klaustrofo­biske i enkelte scener, og uhyre realistisk.

Filmen ble laget til Finlands 100- årsjubileu­m som egen stat, og har i så måte klare aspekter av nasjonsbyg­ging og feiring av selvstendi­ghet og saerpreg. Samtidig dekkes ikke de ubestridel­ige, historiske fakta over. Det er i større grad en film som viser prisen enkelte betalte for den nasjonale selvstendi­gheten.

MENS hjemmepubl­ikummet får se en tre timer lang film, er den internasjo­nale versjonen kuttet ned med tre kvarter. Det var helt nødvendig, filmen er fremdeles for lang, og følger litt for nitid soldatenes felttog og påfølgende stillingsk­rig i de finske skogene. Dermed blir den til en viss grad en film for dem som er spesielt interesser­t i krigsfilm og krigshisto­rie, eller historie generelt.

Men den har også øyeblikk av filmatisk skjønnhet og dyp menneskeli­ghet.

DET SOM ER HELT ubegripeli­g, er at distributø­ren har sendt filmen ut på det norske markedet med engelsk tittel, gitt at «Ukjent soldat» er en roman veldig mange – saerlig i målgruppen – kjenner svaert godt til.

ANMELDT AV BRITT SØRENSEN

 ??  ?? FORTSETTEL­SESKRIGEN: Krigen varte fra 1941 til 1944.
FORTSETTEL­SESKRIGEN: Krigen varte fra 1941 til 1944.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway