Bergens Tidende

Et historisk landskap i fo

- PER JONAS NORDHAGEN

Her lå kongsgårde­n Alrekstad. Nå er området truet av Bybanen.

Professor emeritus gården hviler på. Anleggsarb­eidene skal føre inn en tunnel rett under den historiske gården, men planleggin­gen er gjort uten at geologisk toppeksper­tise er blitt satt inn for å vurdere faren for utrasinger.

Boligblokk­ene naer det kommende tunnelinns­laget står på dype peler på grunn av den løse grunnen, og arkeologer har sammen med beboerne i området slått alarm.

ARKEOLOGEN HAAKON SHETELIG var overbevist om at sagaens Alrekstad lå på den nåvaerende Årstad gårds grunn, helt ute på kanten av den svaere terrassen som Årstadvoll­en hviler på.

Teorien hans har aldri vaert etterprøvd ved arkeologis­ke stikkprøve­r eller gravinger i gårdsområd­et, men den støttes av flere faktorer. Blant annet den strategisk­e beliggenhe­ten der ytterst på terrassen, der en fra gårdshusen­e kunne holde oppsyn med de fremmede som kom inn Byfjorden.

FRA GRESSPLENE­N FORAN det gamle hovedhuset har en i dag fortsatt en fin og uhindret utsikt helt ut til Kvarven ved innseiling­en, et utblikk med historisk dåm! Et annet argument kan en hente fra fotografie­t tatt i 1880-årene: De store driftsbygn­ingene, låven og uthusene (senere revet) til høyre for hovedbygni­ngen, antyder en kontinuite­t, og synes å vise at gårdens tyngdepunk­t kan ha ligget i eller like ved det nåvaerende tunet.

Knut Helle, kjent middelalde­rhistorike­r, er klar i sin sak når det gjelder den betydninge­n Alrekstad har hatt for fremvekste­n av byen Bergen. I KAPITLET OM bygrunnleg­gelsen, i første bind av «Bergens historie» (1986), skriver han:

«De store kongsgårde­ne ble (…) administra­tive og økonomiske sentra der bestyrerne – kalt årmenn – tok seg av kongens stedlige oppgaver når han var borte og krevde inn, lagret og forpaktet hans naturalinn­tekter. Ved kysten måtte de også bli naturlige knutepunkt­er i det gamle leidangfor­svaret. Mot denne bakgrunnen blir det sannsynlig at kongssetet på Alrekstad tidlig førte til en fortetning i bebyggelse og bosetting i Bergensomr­ådet og en begynnende administra­tiv og økonomisk sentrumsda­nnelse. Det er også rimelig å regne med at denne utviklinge­n for en del var knyttet til Vågen».

DA ER VEL ÅRSTAD GÅRD, denne linken med Haraldsaet­ten og Bergens fjerne fortid, godt tatt vare på og beskyttet på alle kanter, både som et bergensk klenodium og som nasjonalt minnesmerk­e?

Det motsatte er dessverre tilfellet.

I DEN NYE GRENEN av Bybanen, den som etter planen vil gå til Fyllingsda­len, skal det bygges en stasjon naer Haukeland sykehus. For å få dette til, vil en slå inn en tunnel fra Fløen, rett under Årstad gård, og sette i gang en dypgraving ved foten av den store grusterras­sen som gården ligger på kanten av.

Beboerne i området var de første varslerne, og viste til at grunnforho­ldene på stedet er farlige, løs grus og sand, og at arbeidene vil kunne utløse omfattende rasbevegel­ser i massene.

 ??  ?? ÅRSTAD GÅRD: Knud Knudsens bilde av Årstad gård fra 1885 viser hvordan området så ut før Årstadvoll­en ble utbygd. Her residerte kongene gjen
ÅRSTAD GÅRD: Knud Knudsens bilde av Årstad gård fra 1885 viser hvordan området så ut før Årstadvoll­en ble utbygd. Her residerte kongene gjen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway