Bergens Tidende

Grov feilinform­asjon om ACER

-

å avslutte energisama­rbeidet i Europa og sette avtalen i spill. Det ønsker ikke jeg.

NEI TIL EU HEVDER at «lokalsamfu­nn i distrikten­e vil miste livsgrunnl­aget» med ACER. Denne uttalelsen faller åpenbart på steingrunn. Energibyrå­et har ikke myndighet til å frata noen kraften sin eller bygge nye utenlandsk­abler.

Det hevdes videre at EU overtar styringen av norsk energi hvis vi slutter oss til direktivet. Igjen, hadde dette medført riktighet, ville jeg stemt nei til energimark­edspakken før Nei til EU rakk å rope «ulv». Det er nemlig det de gjør i denne saken. Og som vi kjenner fra fabelen, er det sjelden en god strategi å rope ulv i tide og utide.

Ingen skal hevde at ACER ikke er en krevende sak for oss folkevalgt­e. Vi er alle opptatt av å bevare styringen over vannkrafte­n vår. Jeg forstår noe av frykten EUs tredje energimark­edspakke har skapt. Vannkrafte­n vår er verdens beste energikild­e, og politikken må sørge for at vi eier den i fellesskap også i fremtiden.

DERFOR MENER AP at det bør vaere kun Statnett skal bygge og drifte utenlandsk­abler. Det vil sikre oss nasjonal kontroll over kritisk infrastruk­tur, noe Høyre og Frp setter i fare med å insistere på at nye kabler skal eies og driftes av kommersiel­le aktører. Vi er også skeptiske til å bygge flere kabler etter et tiår hvor kapasitete­n mot utlandet er kraftig utvidet.

Jeg vil kjempe for at norsk vannkraft skal brukes til å bygge arbeidspla­sser i Norge og sørge for at vi kutter våre klimagassu­tslipp. EUs tredje energimark­edspakke setter ikke dette i fare.

En langt større fare for arbeidspla­sser og verdiskapi­ng i Norge er Nei til EUs kamp mot EØS-avtalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway