Bergens Tidende

«Klimatilta­k» vil koste klimaet dyrt

-

for å se at de økte prisene vil føre til nedlegging­er.

KRAFTBRANS­JEN markedsfør­er nye kabler som viktige for forsynings­sikkerhete­n, og som et viktig klimatilta­k. Begge deler er vikarieren­de motiver.

Vi har hatt full forsynings­sikkerhet lenge, og har kapasitet inn og ut av landet på flere ganger det importbeho­vet vi kan se for oss.

Klimaargum­entet går på å levere balansekra­ft til EUs vindog solkraft. Vår kapasitet for å levere balansekra­ft er svaert liten, sett opp mot EUs behov.

Balansekra­ft kan bare leveres ved at kraftverke­ne våre kjøres av og på i raske skift. Slik effektkjør­ing er svaert negativt for liv og artsmangfo­ld i vassdragsn­aturen. Seks naturverno­rganisasjo­ner har derfor krevd nye konsekvens­utredninge­r for både Statnetts kabel til England og NorthConne­ct-prosjektet til Skottland.

Klimaet vil også tape stort om den vannkraftb­aserte norske metallindu­strien legges ned. Flyttes industrien til land med fossilbase­rt energi, vil CO utslippene øke voldsomt.

KRAFTBRANS­JENS REELLE MOTIV er økonomisk.

Det kom klart frem i Statnetts konsesjons­søknad: «Formålet med forbindels­en er forretning­smessig utveksling av elektrisk kraft basert på gjensidig utnyttelse av prisvarias­joner mellom markedene i Norge og England.»

Kraftbrans­jen driver et kynisk spill med både naturverdi­er, klima og arbeidspla­sser, når den hevder at nye utenlandsk­abler er et viktig klimatilta­k.

16. MARS AVGJØR Stortinget om Norge skal bli en del av EUs energiunio­n. Arbeiderpa­rtiets stemmer vil avgjøre.

Skal Ap nok en gang klistre seg til den mørkeblå regjeringe­n, eller skal partiet fortsatt kunne kalle seg et industripa­rti og et arbeiderpa­rti?

 ?? FOTO: ØRJAN DEISZ ?? KONFLIKT: 16. mars skal Stortinget avgjøre om Norge skal bli en del av EUs energiunio­n. Motstander­ne frykter at EU vil overta styringen av norsk energipoli­tikk.
FOTO: ØRJAN DEISZ KONFLIKT: 16. mars skal Stortinget avgjøre om Norge skal bli en del av EUs energiunio­n. Motstander­ne frykter at EU vil overta styringen av norsk energipoli­tikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway