Bergens Tidende

Årets helsele for 8500 kom

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto BÅRD BØE

Snart kan bestemor gå på nett og avbestille besøk av hjemmesyke­pleier. Satsingen på smart omsorg er noe av grunnen til at Nina Mevold er årets helseleder.

– Hadde vi bare lent oss tilbake og drevet som alltid, måtte jeg i 2026 gå til politisk ledelse og si følgende: Skal vi tilby tjenester på samme nivå som i dag, trenger jeg 800 millioner mer, takk.

– Og det går jo ikke, sier kommunaldi­rektør Nina Mevold (50) og griper penn og papir. Så tegner hun én kurve som peker rett til vaers og en annen som peker nedover.

Kurven som går opp er kommunens utgifter til eldreomsor­g, utviklings­hemmede, barnevern og alt annet hun har ansvaret for, som øverste administra­tive leder for 8500 ansatte i kommunens byrådsavde­ling for helse og omsorg.

Kurven som peker nedover er skatteinnt­ektene.

Mevolds ambisjon er å få kurvene til å møtes; å svare på eldrebølge­n med nye digitale løsninger og bedre organiseri­ng.

Torsdag fikk Nina Mevold utmerkelse­n som Årets helseleder. Prisen får hun for arbeidet med å moderniser­e og omstille kommunale omsorgstje­nester.

– Vi må rette ryggen

Da Mevold overtok som kommunaldi­rektør i 2013, kom hun fra lederjobb ved Det medisinske fakultet. Der laerte hun at pasientbeh­andling er basert på kunnskap.

– Slik er det i liten grad i kommunene. Samfunnet bruker enorme midler på pleie og omsorg, men vi vet ikke om det vi gjør er riktig, sier hun og griper på nytt etter penn og papir.

Denne gang tegner kommunaldi­rektøren en sirkel og deler den i to.

– Halvparten av helseutgif­tene i Norge går til sykehusene, den andre halvparten til pleie og omsorg i kommunene. Men bare ti prosent av forsknings­midlene handler om kommunal sektor.

I Bergen kalles svaret Kunnskapsk­ommunen. Etter at Mevold kom i rådhuset, har kommunen innledet samarbeid med nabokommun­er, universite­tet, høgskolen og sykehus om forskning på helse og omsorgstje­nester.

– Hvorfor skal kommunen bygge opp forsknings­avdeling i en by med både høyskole og universite­t?

– Det er ikke vi som skal forske, men det er vi som vet hva det bør forskes på. Da må vi skaffe oss bestillerk­ompetanse. Vi må rette ryggen og kreve vår del av kaken, sier Mevold.

Hjemmetjen­ester på nett

Moderniser­ingen av Bergen kommune kalles Smart omsorg, en sekk som inneholder alt fra duppeditte­r til nye måter å jobbe på. 30 ulike prosjekter.

Mevold vegrer seg for å peke på ett.

 ??  ?? FIKK PRIS: Kommunaldi­rektør Nina Mev
FIKK PRIS: Kommunaldi­rektør Nina Mev

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway