Bergens Tidende

Skal megle i fylkesstri­d

-

Tidligere justismini­ster Knut Storberget (Ap) er brakt inn i konflikten mellom Troms og Finnmark. Han skal fungere som megler i konflikten.

Troms Finnmark skal slås sammen til ett fylke, men det er store uenigheter om hvordan dette skal foregå og forhandlin­gsdelegasj­onene har brutt forhandlin­gene.

Oppnevne megler

og Torsdag ble fylkesordf­ører i Finnmark, Ragnhild Vassvik (Ap), og fylkesråds­leder i Troms, Willy Ørnebakk (Ap), innkalt til møte hos kommunal- og moderniser­ingsminist­er Monica Maeland (H) etter at det er blitt full stans i sammenslåi­ngsprosess­en.

Der ble det enighet om at departemen­tet skal oppnevne en megler for å drive prosessen videre.

– Bred politisk erfaring

Nå bekrefter Maeland at Storberget nå skal megle i den betente striden.

– Jeg er svaert glad for at Knut Storberget takket ja til dette viktige oppdraget. Han er en person med bred politisk erfaring som forstår de regionale problemsti­llingene, sier Maeland i en pressemeld­ing.

Knut Storberget vil nå kalle sammen de to fylkeskomm­unene til forhandlin­ger så snart som mulig.

Toppet seg forrige uke

Striden mellom Troms og Finnmark toppet seg i forrige uke da Tromsdeleg­asjonen marsjerte ut av et fellesmøte i protest.

De to fylkene er rykende uenige på naer sagt alle punkter når det gjelder hvordan det nye storfylket, som Stortinget vedtok i forbindels­e med regionrefo­rmen i fjor, skal organisere­s. 1. januar 2020 trer reformen i kraft.

Den første oppgaven i meglingen er å oppnevne en fellesnemn­d. Siden Troms og Finnmark ikke har greid å bli enige om en intensjons­avtale omkring verken navn, organisasj­onskart eller hvordan det nye storfylket skal styres politisk, blir det nemndens oppgave å meisle ut dette.

Et annet uløst spørsmål er hvor mange medlemmer fra hvert fylke fellesnemn­den skal ha. NTB

 ??  ?? Knut Storberget
Knut Storberget

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway