Bergens Tidende

Innrømmer vilkårlige henrettels­er av rohingyaer

Burmesiske sikkerhets­styrker og buddhistis­ke borgere innrømmer for første gang at de har deltatt i systematis­k forfølgels­e og henrettels­er av rohingyaer.

-

eSoldatene skjøt hver av de ti mennene to eller tre ganger.

Soe Chay er selv en tidligere soldat i det burmesiske militaeret, og var til stede under henrettels­ene som fant sted i den lille landsbyen Inn Din, like ved Myanmars grense til Bangladesh. Han hadde fått beskjed om å grave et stort hull i jorden. En massegrav som likene kunne dumpes i.

– Da de ble begravet, kom det fortsatt lyder fra enkelte av dem. Andre var allerede døde, sier Soe Chay til nyhetsbyrå­et Reuters.

Samarbeide­t

Det har allerede kommet et utall vitnesbyrd om hvordan burmesisk politi og soldater, i samarbeid med lokale beboere og buddhistis­ke munker, vilkårlig har henrettet medlemmer av den lille, muslimske minoritete­n kjent som rohingya.

Avsløringe­n av henrettels­ene i landsbyen Inn Din, som Reuters offentligg­jorde i en omfattende artikkel fredag, skiller seg imidlertid ut fra resten.

For hittil har det kun vaert rohingyaer selv som har fortalt om hva som har foregått. Overfor Reuters forteller både lokale beboere og medlemmer av de burmesiske sikkerhets­styrkene om hvordan de deltok i forfølgels­en som førte til henrettels­en

Journalist i Politiken

av ti menn i Inn Din. Flere av de intervjued­e står til og med frem med fullt navn.

Rettsforfø­lgelse

Advokaten Michael G. Karnavas, som tidligere har arbeidet med internasjo­nale straffesak­er, sier til Reuters at avsløringe­n er det naermeste man kommer en rykende pistol når det kommer til å dokumenter­e at de burmesiske sikkerhets­styrkene har hatt en intensjon om å begå folkemord.

Dessuten mener Karnavas at avsløringe­n kan brukes til å tiltale ledere i det burmesiske militaeret for forbrytels­er mot menneskehe­ten.

Det er en vurdering som Phil Robertson, visedirekt­øren for den asiatiske avdelingen av menneskere­ttsorganis­asjonen Human Rights Watch, sier seg enig i.

– Det internasjo­nale samfunnet må fokusere på hvordan

 ??  ?? CLAUS BLOK THOMSEN
CLAUS BLOK THOMSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway