Bergens Tidende

Vant bitter lederkamp i Hordaland Venstre

- PÅL ANDREAS MAELAND paalmMaela­nd@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Harde beskyldnin­ger og strid om regjerings­deltakelse preget årsmøtet i Hordaland Venstre. Til slutt ble Åsta Årøen vinner av valgthrill­eren om lederverve­t.

I tredje valgomgang vant Årøen over Idun Bortne med sifrene 58–55.

Fikk hard kritikk

Debatten rundt ledervalge­t varte lenge, og tok på. Da BT spurte den tredje kandidaten, sittende nestleder Rolf Nesheim, om en kommentar etterpå, avslo han, og pekte på sine rødskutte øyne.

– Du ser vel hvordan jeg har det, sa han.

Da hadde Nesheim blitt utsatt for hard kritikk fra talerstole­n for det som ble kalt «ubehagelig oppførsel» mot unge i partiet.

Nesheim fremstilte seg selv som distrikten­es kandidat, men fikk kraftig motbør fra Bergen Venstre og Unge Venstre da det ble åpnet for spørsmål fra salen.

– Klappet kvinne på hodet

– Din opptreden overfor unge og kvinner er av våre medlemmer trukket frem som problemati­sk. Du er opplevd som ubehagelig i diskusjone­r. Hvordan skal du gjenvinne tilliten? spurte leder i Bergen Venstre, Jo Lerheim.

Nesheim svarte at han ba om få klare tilbakemel­dinger dersom noe var galt med oppførsele­n hans. En deltaker fra Unge Venstre tok deretter ordet og fortalte om en episode der Nesheim angivelig skulle ha klappet en ung kvinne på hodet og sagt «dette trenger ikke du bry hodet ditt med».

Ble rystet

En tydelig rystet Nesheim visste ikke hva han skulle svare.

– Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne. Ikke husker jeg det du hevder skal ha skjedd. Og at jeg skulle sagt noe sånt, går over min begripelse. Jeg skjønner hva som skjer, men melder pass i dette spørsmålet, sa Nesheim.

Han ønsket heller ikke å kommentere beskyldnin­gene etterpå.

– Det tjener ikke til noen hensikt, sa han.

«Bøllete atferd»

BT spurte Lerheim om hvorfor han tok opp dette spørsmålet i lederdebat­ten.

– Vi har hatt en runde der Bergen Venstre har vurdert lederkandi­datene, og vi har fått klare tilbakemel­dinger på ham fra noen av våre medlemmer. Det har vi tatt opp med ham, sier Lerheim.

Han understrek­er at det ikke dreier seg om noe seksuelt, men det han kaller «bøllete atferd og liten respekt for de unge».

60 prosent av stemmene

– Det ville vaert et stort problem hvis Nesheim hadde blitt fylkeslede­r. Da måtte han jobbet hardt for å gjenvinne tilliten i vårt partilag, sier Lerheim.

Han sier at Bergen Venstre står for 60 prosent av stemmene i Hordaland, men at lokallaget ble holdt utenfor da valgkomite­en skulle finne ny ledelse.

– Men Åsta Årøen blir en god fylkeslede­r, som vi kan støtte opp under, sier han.

For og imot regjering

Som BT skrev torsdag, bunner striden i Hordaland Venstre blant annet i ulikt syn på om partiet burde gå i regjering med Frp.

Mens Nesheim har vaert tydelig imot, ble sittende leder Idun Bortne oppfattet som en pådriver for regjerings­deltakelse i høst. Det har falt flere tungt til brystet, fordi et flertall i fylkesstyr­et var imot.

Bortne forklarte årsmøtet at hun holdt seg til vedtaket fra forrige fylkesårsm­øte, da Hordaland Venstre sa ja til å delta i alle regjerings­konstellas­joner.

Årøen har også vaert skeptisk til regjerings­deltakelse, men sier hun nå er mest opptatt av å samle partilaget igjen.

Lokallag smuldrer opp

I likhet med Nesheim er hun bekymret over at mange lokallag i distrikten­e er i ferd med å gå i oppløsning. Ett av dem er Ullensvang Venstre, tidligere et av de største i fylket.

– Vi holder på å smuldre helt opp, sa lokallagsl­eder Petter Sexe Ulriksen til Aftenposte­n lørdag.

Det ville vaert et stort problem hvis Nesheim hadde blitt fylkeslede­r. Da måtte han jobbet hardt for å gjenvinne tilliten i vårt partilag.

Jo Lerheim, leder i Bergen Venstre

– Det er en krevende situasjon for Venstre i Hordaland. Mange lokallag melder at de ikke vet om de klarer å stille liste i neste valg. Jeg vil gi dem all den støtte de trenger for å få organisasj­onen til å fungere igjen, sier Årøen.

Tre valgomgang­er

Hele tre valgomgang­er måtte til for å finne en ny fylkeslede­r. Først ble det holdt en prøvevoter­ing for å lodde stemningen i salen. Der fikk Bortne 45 stemmer, Årøen 34 og Nesheim 28.

Ingen trakk seg etter den omgangen, og i første ordinaere valgomgang styrket Bortne og Årøen seg litt. Dermed røk Nesheim ut, og valget sto mellom de to kvinnene.

Nesheim var innstilt til et nestlederv­erv, men valgte å trekke seg fra det også, til fordel for benkekandi­daten Bjørn Tore Sund (Osterøy Venstre).

 ??  ?? NY LEDER: Åsta Årøen var glad for å ha blitt valgt til ny leder i Hordaland Venstre. Men hun medgir at fylkeslage­t er i en krevende situasjon. – Jeg er vant med å drive diplomati, så hvis noen kan forene frontene i partiet, er det jeg, sier Årøen.
NY LEDER: Åsta Årøen var glad for å ha blitt valgt til ny leder i Hordaland Venstre. Men hun medgir at fylkeslage­t er i en krevende situasjon. – Jeg er vant med å drive diplomati, så hvis noen kan forene frontene i partiet, er det jeg, sier Årøen.
 ??  ?? TØFF KVELD: Rolf Nesheim måtte svare på hard kritikk av egen oppførsel under utspørring­en av lederkandi­dater i Hordaland Venstre.
TØFF KVELD: Rolf Nesheim måtte svare på hard kritikk av egen oppførsel under utspørring­en av lederkandi­dater i Hordaland Venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway