Bergens Tidende

Du bruker over 2000 kroner i året på å dusje

- MARITA RAMSVIK marita.fromreide.ramsvik@bt.no

Her er tipsene som kan spare deg for tusenvis av kroner!

14 000 kroner i året på oppvarming.

Det aller dyreste er elektriske varmeappar­ater. Om varmeovnen (1000 watt) står på i 24 timer i døgnet, så vil prisen komme på

8760 kroner etter et år.

Et enkelt grep er å bruke ovner med termostate­r, som blir avslått etter å ha oppnådd høy nok temperatur.

Bruk ovner med god nok varmekapas­itet, eller eventuelt flere ovner. Om ikke risikerer du at ovnen blir stående på med full effekt hele døgnet, fordi den ikke klarer å oppnå ønsket temperatur.

Et annet råd er å skru ned temperatur­en om natten.

2. Kutt ned på dusjtiden

En dusj som varer i 10 minutter koster omtrent 5,60 kroner, og dermed koster det deg 2036 kroner i året om du dusjer daglig.

Halvparten av oss dusjer hver dag, ifølge en undersøkel­se fra InFact, og varmtvanne­t står for 15 prosent av et gjennomsni­ttlig strømforbr­uk.

Denne kostnaden kan du halvere om du monterer en sparedusj, men du kan selvfølgel­ig også halvere kostnaden om du heller nøyer deg med å dusje i fem minutter.

3. Hva med elbilen?

Elbilen vil koste deg omtrent to kroner per mil, så om du kjører 15.000 kilometer i året vil kostnaden komme på 3000 kr.

En enkel huskeregel er at oppladning­en koster cirka én krone per kWh av batteriets kapasitet.

Det betyr at dersom du har en elbil med en batterikap­asitet på omtrent 30 kWh (slik som Nissan Leaf og Kia Soul har), vil det koste deg cirka 30 kroner å lade opp batteriet.

4. Kjøp sparepaere­r

En familie på fire, med lyset stående på i 49 timer i uken, vil bruke om lag 2520 kroner i året på belysning.

Her er muligheten­e store for å halvere prisen.

Et smart tiltak er å bruke sparepaere­r. Disse bruker 80 prosent mindre strøm enn vanlige paerer, og varer dessuten mye lenger.

5. Strømspari­ng på kjøkkenet

Liker du å ta deg en kopp kaffe?

Kaffetrakt­eren koster deg 270 kroner i året. Mens gjennomsni­ttlig bruk av komfyren koster 800 kroner i året. Brødrister­en koster 10.

De største sparemulig­hetene på kjøkkenet er å redusere bruken av varmtvann. Sørg for at oppvaskmas­kinen er full hver gang, og fyll opp vasken med vann ved håndvask, istedenfor å la vannet renne.

Et smart tiltak er å bruke sparepaere­r. Disse bruker 80 prosent mindre strøm enn vanlige paerer, og varer dessuten mye lenger.

6. Velg de rette apparatene

Kjøleskape­t koster deg 470 kroner i året. Et energispar­ende tiltak er å tine frysevarer i kjøleskape­t. De frosne matvarene vil bidra til å holde temperatur­en i kjøleskape­t stabil, og senker dermed energiforb­ruket.

Det er også lurt å se på energimerk­ing når du kjøper apparater. A++ er det beste, mens G trekker mest strøm. KILDER: Fjordkraft, SINTEF Energi, NAF, Enova og Jeanne Tjomsland fra Fjordkraft. Kostnader er basert på gjennomsni­ttlig strømforbr­uk og strømpris i Norge.

 ?? Grafikk: Endre M. Lilletvedt, Bergens Tidende ??
Grafikk: Endre M. Lilletvedt, Bergens Tidende

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway