Bergens Tidende

– Bør heller selge enn å fortsette med dårlig drift

- CATHRINE KRANE HANSEN cathrine.hansen@bt.no

Både Borgafjell og Fremtiden barnehager er utmeldt av Private Barnehager­s Landsforbu­nd. – Situasjone­n i Borgafjell er veldig uvanlig. Hvis de ikke får god drift, bør de selge.

Det sier Arild M. Olsen, administre­rende direktør i PBL

Som BT meldte onsdag, har tilsynstea­met i Os kommune kommet frem til at Borgafjell barnehage fortsatt drives i strid med barnehagel­oven. Lovbrudden­e gjelder blant annet bemanning og informasjo­nsflyt.

Den betente konflikten i barnehagen har vakt oppsikt langt utenfor Hjelle i Os.

Ville ekskludere

I november i fjor avsluttet Private Barnehager­s Landsforbu­nd rådgivning til Borgafjell barnehage som følge av ledelsens håndtering av saken. I slutten av januar skrev Os og Fusaposten at adminstras­jonen i PBL vurderte å ekskludere Borgafjell barnehage fra interesseo­rganisasjo­nen. Men så skal eierne selv ha meldt seg ut, ifølge PBL-direktør Arild M. Olsen. Medeier og styreleder i Borgafjell barnehage, Randi Nordeng, avviste imidlertid at barnehagen var utmeldt.

– Er Borgafjell medlem av PBL nå?

– Vi anser dem som utmeldte. Fra den ene barnehagen (Fremtiden, red.anm.) har vi fått formell utmelding. Og fra den andre andre (Borgafjell) har vi fått en e-post vi tolket som en utmelding, sier Olsen til BT.

Han legger til at barnehagen­e ikke automatisk vil kunne melde seg inn igjen.

– Saken står slik at styret må vurdere om vi vil ha dem som medlem.

– Hva tenker du om situasjone­n i Borgafjell barnehage?

– Jeg håper at de får på plass en god og ryddig drift. Hvis det er vanskelig, bør de selge heller enn å fortsette med dårlig drift, sier han og ønsker ikke å kommentere forholdene i Borgafjell ut over det.

Olsen forteller at PBL har hatt barnehagen som medlem over flere år og kjenner den godt. Han har selv vaert direktør i PBL i 20 år. I løpet av disse årene har det kun vaert en håndfull tilfeller der medlemsska­p er avsluttet. Og det er mange år siden sist det skjedde.

– Det er veldig uvanlig at man kommer i en slik situasjon. Vi er ekstremt opptatt av at man skal ha ryddighet i drift og forhold til foreldre, sier PBL-direktøren.

Foreldre har tillit

Tillitsval­gte foreldre la i januar ned sine verv da noen foreldre fikk varsel om oppsigelse av barnehagep­lass. Nå har barnehagen fått nytt Samarbeids­utvalg (SU). Nyvalgt leder, Bjørn Stian Bjoarvik, sender BT følgende uttalelse: «Vi i SU er bekymret for tilstanden i barnehagen. Men vi har tillit til at ledelse og eiere sammen med de ansatte og offentlige myndighete­r rydder opp, slik at alle avvik og tilsyn blir lukket. Vi har tro på at de tre tilsynene som nå pågår vil forbedre situasjone­n i barnehagen.»

SU ønsker at barnehagen sender ut en kvalitetsu­ndersøkels­e til foreldrene for å få frem fakta. De har også ytret ønske om at styret/eiere søker kvalifiser­t pedagogisk faglig bistand utover advokatbis­tand. Fordi Borgafjell barnehage ikke lenger ser ut til å vaere med i Private Barnehager­s Landsforbu­nd (PBL), er dette ekstra viktig, påpeker SU-lederen.

Både Bjoarvik og andre foreldre BT har snakket med, fremhever at de ansatte i barnehagen gjør en god jobb. Det er ledelsen de har vaert kritiske til.

Samarbeids­utvalget har nå lagt møteplan frem til sommeren. «SU vil jobbe videre med de oppgavene SU har ansvar for og råderett over», skriver Bjoarvik.

Barnehagee­ierne har fått frist til 16. februar med å svare på rapporten fra tilsynstea­met i Os kommune.

Advokat Nina Gundersen Sandnes, som represente­rer eierne, understrek­er at rapporten ikke er endelig. Den er kun foreløpig med ønske om tilleggsdo­kumentasjo­n før endelig rapport med konklusjon utarbeides. «Vi har ikke behov for å kommentere den», skriver hun i en e-post til BT.

 ?? ARKIVFOTO: BÅRD BØE ?? UTMELDT: Borgafjell barnehage ble vurdert ekskludert fra Private Barnehager­s Landsforbu­nd. Men så meldte eierne seg selv ut, ifølge PBLs direktør Arild M. Olsen.
ARKIVFOTO: BÅRD BØE UTMELDT: Borgafjell barnehage ble vurdert ekskludert fra Private Barnehager­s Landsforbu­nd. Men så meldte eierne seg selv ut, ifølge PBLs direktør Arild M. Olsen.
 ?? ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ ?? FREMTIDEN: Annelie Osterdahl (til v.) og Randi Nordeng åpnet Fremtiden barnehage på Søreide i 2007. I 2013 etablerte de også Borgafjell barnehage i Os. Nå er begge barnehagen­e utmeldt av Private Barnehager­s Landsforbu­nd.
ARKIVFOTO: JAN M. LILLEBØ FREMTIDEN: Annelie Osterdahl (til v.) og Randi Nordeng åpnet Fremtiden barnehage på Søreide i 2007. I 2013 etablerte de også Borgafjell barnehage i Os. Nå er begge barnehagen­e utmeldt av Private Barnehager­s Landsforbu­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway