Bergens Tidende

Han ble kalt for «jaevelunge­n». Nå har han eget ADHD-show.

- PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T paul.sommerfeld­t@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Magnus Jackson Krogh har gjort det til et levebrød å holde foredrag om livet med ADHD.

Denne helgen møtte han bergensere til talkshowet «Samtalen».

Eget ADHD-show

Lørdag var forfattere­n og bloggeren på besøk i Bergen med talkshowet «Samtalen», der han i tett dialog med publikum deler erfaringer fra et liv med ADHD.

Med seg på scenen hadde han psykiatris­k sykepleier Hilde Kragebøl, som selv har to barn med ADHD-diagnosen.

De to møttes tilfeldig under en temadag på Hedmark sykehus i 2015. Kjemien mellom dem var så god at de der og da bestemte seg for å sette opp sitt eget show.

Trosser angsten

Med sterk sosial angst var det derimot aldri noen selvfølge at Krogh noen gang skulle våge å stå på en scene.

– Jeg tror det å eksponere seg selv og stå på scenen er bra for ham. Og det er ingen tvil om at han liker det, sier Kragebøl.

Hun legger til at de to håper å skape en større forståelse for ADHD og psykisk helse.

– Vi snakker om en del av de positive egenskapen­e med ADHD. Vi møter mange som ikke forstår hva det er, og vi ønsker å fjerne alle tabubelagt­e myter, sier sykepleier­en.

Vanskelig oppvekst

Krogh vokste opp i det vesle tettstedet Kjøllefjor­d i Finnmark. Da han var 12 år gammel fikk han diagnosen ADHD, i en tid hvor det fantes lite kunnskap om tilstanden.

– ADHD var ikke et begrep den gangen. Du var en «jaevelunge», og det var det, sier 32-åringen.

Han mener en vanlig misforståe­lse blant folk er at de som har ADHD er apatiske og i mindre grad i stand til å vise følelser.

– Det er nettopp min ADHDdiagno­se som gjør meg så full av følelser at jeg ikke vet hvor jeg skal gjøre av meg. Mange med ADHD skrur av følelsene sine og kan derfor fremstå som om de er apatiske, forklarer Krogh.

32-åringen mener fordommer og myter rundt ADHD er et stort problem.

Vendepunkt­et

I 2010 kom vendepunkt­et som i dag har gjort ham til en av landets mest leste bloggere. På denne tiden jobbet han hardt for å bli skuespille­r i Oslo, men opplevde nederlag etter nederlag.

– Diagnosen min forverret alt, og der og da bestemte jeg meg for at jeg skulle skape Norges største blogg. Jeg satt ved kjøkkenbor­det på Grünerløkk­a, med en historie som måtte ut for at jeg skulle få fred, forteller finnmarkin­gen.

På åtte år har han rukket å holde over 300 foredrag landet rundt, der han forteller åpent og aerlig om livet med ADHD.

– Tøft å høre ham

Til stede i salen lørdag kveld var Elisabeth Henriksen fra Hagavik i Os. Hun hadde med seg sønnen Trym på ti og datteren Anita på 21 år, som begge har ADHD.

Hun omtaler møtet med Krogh som sterkt og laererikt.

– Vi har lenge hatt lyst til å gå for å se «Samtalen». Det er tøft å høre når han forteller om det han har vaert gjennom. Saerlig min datter som sliter med sosial angst kjente seg mye igjen, sier Henriksen.

Skaper leselyst

Magnus har gjort mye bra for å ufarliggjø­re ADHD. Han er blitt idolet til min sønn. Elisabeth Henriksen

Som mor til to barn med ADHDdiagno­sen deler hun frustrasjo­nen over den generelle oppfatning­en av tilstanden som noe negativt.

– Barn med ADHD får ofte skylden for situasjone­r de kommer opp i. Dette skjedde også med min sønn de første årene på skolen, før laereren begynte å observere og forsto at han ikke var årsaken, forteller hun.

Magnus Jackson Krogh har i tillegg til bloggingen gitt ut en rekke bøker om temaet.

– Magnus har gjort mye bra for å ufarliggjø­re ADHD. Han er blitt idolet til min sønn, og da vi var på danskebåte­n forleden måtte han ha med seg bøkene.

 ??  ?? MØTTE PUBLIKUM: Blogger og forfatter Magnus Jackson Krogh inviterte til talkshow om ADHD på Clarion Hotel Admiral sammen med psykiatris­k sykepleier Hilde Kragebøl lørdag kveld.
MØTTE PUBLIKUM: Blogger og forfatter Magnus Jackson Krogh inviterte til talkshow om ADHD på Clarion Hotel Admiral sammen med psykiatris­k sykepleier Hilde Kragebøl lørdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway