Bergens Tidende

Trumps mann vil ha sjefen til Norge

- GUNNHILD H. BJERVE, NTB nyhet@bt.no

Et sterkere bånd mellom Norge og USA – og et besøk fra Donald Trump. Det er to av målene den ferske amerikansk­e ambassadør­en har satt seg.

– Jeg håper at når jeg reiser herfra er forholdet mellom Norge og USA naerere og sterkere enn det noen gang har vaert. Jeg vil forsikre om at vi står ved det norske folk, som venn og alliert, sier Kenneth J. Braithwait­e, som tiltrådte som ambassadør torsdag.

Har høye tanker om Norge

Mens forgjenger­en Barack Obama brukte to og et halvt år på å få på plass en utsending i Oslo, har Donald Trump jobbet langt raskere.

Drøyt ett år etter presidenti­nnsettelse­n, har Braithwait­e blitt godkjent av Senatet og flyttet inn i aerverdige Villa Otium i Oslo, sammen med kone, to barn og hund.

Braithwait­e sier han har som mål å sørge for en gjenvisitt etter at statsminis­ter Erna Solberg (H) besøkte Washington nylig.

– Jeg tror Trump ville satt stor pris på å besøke Norge. Han har veldig høye tanker om det norske folk. Han setter pris på hardt arbeid og vet det er en del av den norske kulturen, sier han.

– Trump som kongen

Braithwait­e mener at mye av nordmenns skepsis til Trump bygger på misoppfatn­inger. Selv har han møtt ham flere ganger og beskriver ham som en aerlig mann.

– Han er varm og engasjert, en stor personligh­et. Han er litt som kong Harald, det gjør inntrykk når du er i samme rom som ham, sier ambassadør­en, som medgir at presidente­n ikke er som andre politikere.

– Han er en forretning­smann fra Manhattan, han sier det han tenker, uten filter.

Styrke båndene

Braithwait­e har graden kontreadmi­ral fra den amerikansk­e marinen, har vaert fast instruktør ved Nato-skolen i Tyskland og snakker varmt om møtet med nordmenn og den norske marinen under en bilateral øvelse i Lofoten i 1989.

Med sin bakgrunn kjenner han godt til hvor viktig Nato er, men det er også det bilaterale militaere samarbeid mellom Norge og USA, understrek­er han.

– Presidente­n mente at ved å sende meg hit, vil det norske folk forstå at vi ønsker å etablere sterke bånd når det gjelder nasjonal sikkerhet, sier han.

– Mangler sidestykke

– Nordmennen­e har vaert vår sterke Nato-allierte. Dere har vist en forpliktel­se til Nato som mangler sidestykke, sier han.

Han mener nordmenn også vil merke at forholdet blir sterkere i månedene og årene som kommer.

– Norge har vist seg igjen og igjen å vaere vår kanskje fremste allierte, både under artikkel fem og i bilateralt samarbeid, fastslår han.

 ?? FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX ?? PRESIDENTB­ESØK: – Jeg tror Trump ville satt stor pris på å besøke Norge. Han har veldig høye tanker om det norske folk, sier Kenneth J. Braithwait­e. Han tiltrådte som ambassadør torsdag.
FOTO: TERJE BENDIKSBY, NTB SCANPIX PRESIDENTB­ESØK: – Jeg tror Trump ville satt stor pris på å besøke Norge. Han har veldig høye tanker om det norske folk, sier Kenneth J. Braithwait­e. Han tiltrådte som ambassadør torsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway