Bergens Tidende

36 år etter krigen får 88 falne, argentinsk­e soldater endelig en grav

Etter å ha ligget i anonyme graver i flere tiår, har nesten alle Falklandsk­rigens argentinsk­e ofre blitt identifise­rt, takket vaere én persons iherdige innsats. Om et par uker får de endelig navn på sine graver.

-

eDet skulle bli soldaten Julio Aro som ga de falne soldatene sine navn tilbake og deres familier fred. Også han var 19 år da han ble sendt i krig mot Storbritan­nia over de forblåste øyene som er britiske, men ikke anerkjent av Argentina. Krigen var det upopulaere og udugelige argentinsk­e militaerdi­ktaturets siste, krampaktig­e forsøk på å vinne folkets støtte midt i en dyp økonomisk krise. Regimet hadde imidlertid ikke regnet med jernviljen til Storbritan­nias davaerende statsminis­ter, Margaret Thatcher, og Argentina måtte derfor gi opp sin invasjon etter 74 dager.

Begravet uten verdighet

649 argentinsk­e soldater og 273 briter falt i krigen. 230 av argentiner­ne er begravet på Darwinkirk­egården, og 121 har ingen navn. De anonyme gravene rystet Julio Aro da han i 2008 reiste tilbake til Falklandsø­yene for å minnes sine døde kamerater.

– Jeg var dypt rystet. Hele denne tiden har ingen gjort noe for å gi dem verdighet, og jeg kunne ikke finne mine gamle venner. At jeg ikke lå navnløs blant dem var jo bare en tilfeldigh­et, forteller Julio Aro til Politiken.

Den nå 56 år gamle mannen begynte å undersøke hva som hadde skjedd, og oppdaget at de fleste soldatene slett ikke hadde noe identifika­sjon på seg da de døde. Generalene hadde hatt det så travelt med å sende dem i krigen at ingen formalitet­er hadde blitt overholdt. Man hadde heller ikke tannavtryk­k, fingeravtr­ykk eller registre over de falne. Da diktaturer falt etter nederlaget i Falklandsk­rigen var det tilsynelat­ende ingen som tenkte på å avslutte det sørgelige kapittelet på Falklandsø­yene på en ordentlig måte.

Opprettet fond

Bortsett fra én. Julio Aro fant den britiske offiseren Geoffrey Cardozo, som etter krigen fikk i oppgave å finne de døde britiske soldatene og hente dem hjem. Det viste seg at Cardozo samtidig hadde tatt seg omhyggelig av de argentinsk­e falne og registrert alt han kunne finne ut om dem før han selv begravde dem på Darwin-kirkegårde­n. I Argentina visste man ikke om dette arbeidet.

– Han ga meg alt han hadde. Det var mildt sagt overvelden­de. Han hadde ingen navn eller identifika­sjon, men han hadde skrevet detaljert om hva soldatene bar på seg og hvordan de så ut, sier Aro.

Han opprettet fondet «Glem meg ikke», og tømte sparekonto­en sin. Med Cardozos materiale og øvrige registre begynte Julio Aro en reise som skulle føre ham til de fjerneste avkroker i Argentina, for å møte foreldrene til de falne soldatene. Han klarer knapt å puste når han forteller hva som møtte ham.

– Foreldrene hadde sørget i flere tiår. Jeg åpnet noen ganske dype sår, men det var til syvende og sist velkomment. Alle ville vaere med på fondet. Slik gikk det hele i gang.

Nélida Montoya, mor til 18 år gamle Horacio Echave, som falt i krigens siste slag

Gabino bare «forsvant»

Det er her den unge soldaten med medaljonge­n kommer inn i bildet. Den britiske offiseren som gravla ham hadde nemlig registrert både medaljonge­n og personnumm­eret som var risset inn i den i sitt materiale. Ingen andre av de døde hadde så

 ??  ?? DARWIN-KIRKEGÅRDE­N: 649 argentinsk­e soldater og 273 briter falt i Falklandsk­rigen. Her ligger de.
DARWIN-KIRKEGÅRDE­N: 649 argentinsk­e soldater og 273 briter falt i Falklandsk­rigen. Her ligger de.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway