Bergens Tidende

USA støtter israelsk offensiv mot Iran i Syria

- EMILIE MAARBJERG MØRK emilie.maarbjerg.mork@pol.dk

FN maner til beherskels­e i den åpne konflikten som oppsto mellom Israel, Syria og Iran i helgen.

Israel får støtte fra USA i sin offensiv mot iranske aktivitete­r i Syria. Det skjer etter at det israelske militaeret lørdag bombet flere militaere mål i Syria, som svar på at syrisk luftvern skjøt ned et israelsk F16.

Ubetinget støtte

– Irans bevisste trusselesk­alering og landets ambisjon om å vise sin makt og dominans setter alle folk i regionen – fra Jemen til Libanon – i fare, sa Heather Nauert, talsperson for det amerikansk­e utenriksde­partemente­t, sent lørdag kveld.

Under sin pressekonf­eranse ga hun USAs ubetingede støtte til «Israels suverene rett til å forsvare seg selv».

Lørdagens konfrontas­jon er den mest voldsomme mellom Israel og Syria siden den syriske borgerkrig­en brøt ut i 2011. Ifølge eksilgrupp­en Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR), som har base i Storbritan­nia, er seks syriske soldater og allierte militssold­ater døde som følge av det israelske angrepet.

Frontene trekkes opp

Konfrontas­jonen startet da Israel oppdaget og skjøt ned en drone over israelsk territoriu­m. Det israelske militaeret hevder at denne dronen var iransk. Israel svarte med å sende jagerfly inn i Syria, hvor ett av disse ble skutt ned av syrisk luftvern.

Ingen av partene viser tegn til at de har til hensikt å trekke seg. I en tale til sitt ministerrå­d i Jerusalem sier Israels statsminis­ter, Benjamin Netanyahu, at Israel har gjort det fullstendi­g klart at landet vil «fortsette med å angripe ethvert forsøk på å angripe oss».

– Det har vaert vår politikk og vil fortsatt vaere vår politikk, fastslår Netanyahu.

Samtidig har den libanesisk­e Hizbollah-bevegelsen, som samarbeide­r med Syrias president Bashar al-Assad og det iranske styret, kalt situasjone­n «begynnelse­n på en ny strategisk fase» som vil begrense det Hizbollah omtaler som en israelsk utnyttelse av syrisk luftrom.

Stephen B. Slick, tidligere sjef for den amerikansk­e etterretni­ngstjenest­en CIAs avdeling i Israel og nå forsker ved University of Texas, hevder det ikke er sikkert at syrerne er villige til å trappe opp konflikten.

– Iranerne, syrerne og russerne har ikke noe å tjene på å trekke israelerne inn i en militaer situasjon som gjennom lengre tid har utviklet seg til deres fordel, sier han til den amerikansk­e avisen New York Times.

De tre partene arbeider sammen for å stabiliser­e Syria under Bashar al-Assads ledelse.

Spørsmålet er om USA og Israel ser sine respektive militaere operasjone­r som en knipetang med de iranske aktivitete­ne i Syria i midten. En slik situasjon kan føre til åpne kamper, sier Steven Simon, Midtøstene­kspert ved Amherst College i Massachuse­tts, til New York Times.

FN maner til beherskels­e

Fra FNs side manes det til beherskels­e hos alle parter.

– Alle involverte i Syria og i regionen har et ansvar og må følge internasjo­nal lov og de relevante vedtakene i FNs sikkerhets­råd, lyder beskjeden fra FNs generalsek­retaer António Guterres i en uttalelse på FNs nettsider.

Her understrek­es det også at de militaere handlingen­e kommer på et tidspunkt hvor syrerne opplever en av de voldeligst­e periodene i borgerkrig­en, med over tusen sivile dødsfall i luftangrep alene i den første uken i februar.

Israels statsminis­ter har gjennom lengre tid kritisert den økte iranske aktivitete­n rundt Israels grense til Syria og Libanon.

 ?? FOTO: RONEN ZVULUN, NTB SCANPIX ?? SKUTT NED: Israelske sikkerhets­styrker ved restene av F16-flyet som ble skutt ned, naer landsbyen Harduf 10. februar.
FOTO: RONEN ZVULUN, NTB SCANPIX SKUTT NED: Israelske sikkerhets­styrker ved restene av F16-flyet som ble skutt ned, naer landsbyen Harduf 10. februar.
 ?? FOTO: RONEN ZVULUN/ ALEX BRANDON, NTB SCANPIX ?? – Irans bevisste trusselesk­alering og landets ambisjon om å vise sin makt og dominans setter alle folk i regionen – fra Jemen til Libanon – i fare, sa Heather Nauert, talsperson for det amerikansk­e utenriksde­partemente­t, sent lørdag kveld. – Vi vil fortsette å angripe ethvert forsøk på å angripe oss. Det har vaert vår politikk og vil fortsatt vaere vår politikk, fastslår Netanyahu.
FOTO: RONEN ZVULUN/ ALEX BRANDON, NTB SCANPIX – Irans bevisste trusselesk­alering og landets ambisjon om å vise sin makt og dominans setter alle folk i regionen – fra Jemen til Libanon – i fare, sa Heather Nauert, talsperson for det amerikansk­e utenriksde­partemente­t, sent lørdag kveld. – Vi vil fortsette å angripe ethvert forsøk på å angripe oss. Det har vaert vår politikk og vil fortsatt vaere vår politikk, fastslår Netanyahu.
 ??  ?? I FARE:
I FARE:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway