Bergens Tidende

Bronse-Pedersen fikk medaljekys­s av kjaeresten

- ØYSTEIN VIK oystein.vik@bt.no foto RUNE SAEVIG

– Jeg var redd han skulle havne utenfor pallen, men heldigvis ble det medalje, sier Ingunn Traedal.

Selvsagt måtte hun til Pyeongchan­g når kjaeresten Sverre Lunde Pedersen skulle delta i OL. Og Ingunn Traedal ble ikke skuffet. I OLs første skøytekonk­urranse for menn, 5000meter, vartet hennes Sverre opp med bronsemeda­lje.

– Dette var kjempegøy og helt utrolig spennende, sier Traedal.

Hun kastet seg rundt halsen på Sverre da han kom ut i intervjuso­nen der han skulle møte den norske pressen. Olympiatop­pens forbud mot håndhilsin­g var også helt glemt og lagt bort i medaljerus­en. De to kysset flere ganger for å feire OL-bronsen. Selvsagt gjorde de det.

Med til OL er også Sverres storebror, Eirik Lunde Pedersen, i tillegg til tre andre venner.

– Det betyr mye å ha dem her. Jeg er ekstremt glad jeg fikk dele dette med dem, sier Pedersen.

Foreldrene til skøyteløpe­ren var ikke til stede denne gangen, men de har fulgt sønnen Sverre tett gjennom hele karrieren. Pappa Jarle Pedersen har til og med vaert landslagst­rener.

– Jeg skal ringe til mamma og pappa etterpå. De har vaert der for meg hele tiden, sier en smårørt Pedersen.

– Skal koble av

To tusendeler skilte til slutt Sverre Lunde Pedersen og TedJan Bloemen. Dessverre var det kanadieren som var to tusendeler – en aldri så liten skøytespis­s – foran i mål. Pedersen så ut til å ha kontroll på parløpet mot Bloemen, men på den siste runden kom verdensrek­ordholdere­n noe voldsomt. Dermed ble det sølv til Bloemen og bronse til Lunde Pedersen.

Gullet tok nederlands­ke Sven Kramer.

– Da det ble fotofinish med Bloemen fryktet jeg at det skilte tredje og fjerde. Jeg var redd han skulle havne rett utenfor pallen, men heldigvis ble det medalje, stråler Ingunn Traedal.

Onsdag har Sverre Lunde Pedersen fri fra trening og konkurrans­er i OL. Da blir det litt kvalitetst­id med damen, broderen og vennene.

– Det er travelt nå, men onsdag skal vi finne på noe. Da skal jeg hjelpe ham å koble av, sier Traedal.

Inne

i gangene på skøytearen­aen Gangneung Oval sto også storebror Eirik og ventet på Sverre.

Idolet i oppveksten

Han har også vaert skøyteløpe­r, og var Sverres idol i oppveksten.

– Dette var veldig stort, rørende og altfor, altfor spennende, sier storebror Pedersen.

Han delte også ut klem til lillebror, og var beveget av den store prestasjon­en da han lot seg intervjue. Han smiler bekreftend­e når han blir forelagt at han var lillebrors idol.

– Jeg er en veldig stolt storebror nå. Dette er et stort øyeblikk for meg også, og hele familien. All aere til mamma og pappa som har stått bak hele veien, sier Eirik Lunde Pedersen.

Han bestilte billett til OL bare for en uke siden. Tusendelsd­ramaet han fikk bli vitne til, og ikke minst OL-bronsen, gjorde turen verdt det.

– Jeg trodde Sverre hadde full kontroll, men Bloemen har en utrolig vinnerskal­le. Han kom noe enormt på slutten. At to tusendeler skulle skille etter 5000 meter er nesten ikke til å tro, sier Eirik Lunde Pedersen.

Eirik og Sverre har vaert mye på skøyteisen sammen. Å se lillebror ta steget opp til å ta medalje i OL, var enormt stort for storebror.

– Jeg har sett talentet som bor i ham, og det er utrolig bra at han får som fortjent. Sverre har trent så mye, og det har vaert store forventnin­ger til ham. Men å ta steget opp fra å vaere juniorverd­ensmester til å ta medalje i OL er ikke lett. Dette var bare fantastisk.

Kan ta ny medalje tirsdag

Allerede tirsdag er det nytt løp for Sverre Lunde Pedersen. Da er det 1500-meter. Også der er han medaljekan­didat. Tidligere denne sesongen har han vunnet i verdenscup­en på den distansen.

– Nå kan jeg senke skuldrene og kjøre på videre. Det blir enda tøffere på 1500-meteren. Det er rask is og mange som kan få forsprang på meg på de to første rundene, sier Pedersen, som har stayerevne, ikke enorm hurtighet, som forse.

Mandag kveld skal han få medalje i OL-byen.

– Jeg tror medaljen vil gi meg mye energi. Dette kan slå positivt ut for meg utover i OL. Formen er kanonbra. Jeg tok dette på fysikk og mange års trening.

Eirik Lunde Pedersen, storebror

 ?? FOTO: PRIVAT ?? JUBEL: Marta Lunde Pedersen og Jarle Pedersen jubler for sønnen Sverre, som tok OL-medalje på 5000 meter skøyter søndag morgen.KJERSTI MJØR
FOTO: PRIVAT JUBEL: Marta Lunde Pedersen og Jarle Pedersen jubler for sønnen Sverre, som tok OL-medalje på 5000 meter skøyter søndag morgen.KJERSTI MJØR
 ??  ?? GJENSYNSGL­EDE: De får ikke vaert mye sammen i Sør-Korea, Sverre Lunde Pedersen og kjaeresten Ingunn Traedal. Men onsdag, på en etterlengt­et fridag, får de litt tid sammen.
GJENSYNSGL­EDE: De får ikke vaert mye sammen i Sør-Korea, Sverre Lunde Pedersen og kjaeresten Ingunn Traedal. Men onsdag, på en etterlengt­et fridag, får de litt tid sammen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway