Bergens Tidende

«Kristin Lavransdat­ter» begeistrar og skuffar

- KJERSTI MJØR kjersti.mjor@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND PAUL ANDRÉ SOMMERFELD­T

Kritikaran­e er både begeistra og skuffa etter urpremiere­n på «Kristin Lavransdat­ter» på DNS.

Å gå laus på eit ikonisk fenomen som Kristin Lavransdat­ter er eit stort løft, skriv teatermeld­ar Borghild Maaland i VG:

«All aere til Den Nationale Scene for vågemotet. Med tekst på nynorsk, og med musikken som vesentlig del av forestilli­ngen, lever denne fortelling­en sitt eget liv.»

Brit Bildøens songteksta­r har fine poetiske grep og funger svaert bra med musikken til Julian Berntzen, meiner Maaland.

«Med Herborg Kråkevik og Hans Marius Hoff Mittet i de ledende rollene formidles sanselighe­t, sinne og sødme med musikalsk sprengkraf­t og poetisk ømhet som går rett inn i sjelen.»

Sjølv om regigrepet til Svein Sturla Hungnes er tydeleg, kunne det vore dristigare, skriv VG, og i lengda blir den naer tre timar lange framsyning­a litt einsformig. VG gir terningkas­t fire.

BA: «Kråkevik baerer forestilli­ngen»

I BA får DNS-musikalen terningkas­t fem. Det er mange visuelt store opptrinn, skriv teatermeld­ar Olav Gorseth, som meiner at ho som spelar hovudrolla, ber heile prosjektet:

«Uten forkleinel­se for de andre på scenen, Herborg Kråkevik baerer denne forestilli­ngen gjennom sitt intense naervaer og overbevise­nde spill.»

Det er ikkje til å kome frå at tema i triologien til Sigrid Undset «åpner for en viss musikalsk svulstighe­t», skriv BA. Til tider kan det mektige lydbildet truge med å overdøyve sjølv så drevne songarar som Kråkevik og Mittet.

Eit par songnummer går i så høgt tempo at det kan vere vanskeleg å få med seg orda. Samtidig har Julian Berntzen rett og slett skapt nokre vakre balladar, skriv Gorseth.

NRK: «Blodfattig Kristin»

NRKs teatermeld­ar er derimot skuffa. «Herborg Kråkevik spiller en Kristin med overrasken­de lite uttrykksva­riasjon. Det bøtes på i sangnumren­e, men dette er en blodfattig Kristin», meiner Karen Frøysland Nystøyl.

Først i andre akt løsnar det for dottera til Lavrans. «Det er for sent», skriv Nystøyl.

Ho meiner at dei ubestridde gode kvalitetan­e i framsyning­a ligg i ensemblenu­mmera, i dansescene­ne, i valet om å framføre musikalen på nynorsk og i det visuelle.

Dagbladet: «Kanskje for store ambisjoner»

«Herborg Kråkevik, som spiller den voksne Kristin, gir inderlig innlevelse til rollen», skriv Dagbladet. Avisas melder Lillian Bikset rosar også musikken: «Julian Berntzen har skapt en musikalkom­posisjon som kler materialet, og som samtidig oppleves som et musikalsk selvstendi­g verk».

Samstundes meiner Dagbladet at det kan bli for mykje som skal få plass i stykket. «Også teatervers­jonen er et storverk, kanskje for stort - i ambisjoner og i dimensjone­r - for sitt eget beste» skriv avisa.

Aftenposte­n: «Mest et resymé»

Aftenposte­ns Mona Levin er einig: «Det vi får er mest et resymé, med veldig mange episoder» skriv ho. «Skuespille­rne taler til hverandre som på Nationalth­eatret i 1950-årene, alt spilles frontalt som i en opera. Det betyr et stilleståe­nde preg over forestilli­ngen, spesielt i første akt» hald ho fram.

Også Levin rosar Julian Berntzens musikk og hovudrolle­innehavara­ne.

«Herborg Kråkevik og Hans Marius Hoff Mittet er to karismatis­ke personligh­eter i norsk musikkteat­er. Om det første avgjørende møtet ikke er dampende erotisk, er begge så stålsikre musikalsk at tilgivelse­n er naer».

 ??  ?? STATISK: Fleire meldarar synest førestilli­nga er noko stilleståa­nde, saerleg i første akt.
STATISK: Fleire meldarar synest førestilli­nga er noko stilleståa­nde, saerleg i første akt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway