Bergens Tidende

Vestlandsk­e vestlendin­ger

-

Kan en ekte vestlendin­g vaere glad og munter? Og er bergensere egentlig noen annet enn vestlendin­ger?

– DET HANDLER OM motstand, sa forfatter Erlend Nødtvedt på Litteratur­huset, noen minutter før Stig Holmås fikk ordet.

Nødtvedt skriver om denne motstanden i «Vestlandet», en roman med kultpotens­ial som kom ut i fjor høst. Motstand mot ensretting­en, mot den byråkratis­ke snusfornuf­ten, mot standardis­eringen og utryddelse­n av saerpreg og karakter, motstand mot alt som kan personifis­eres med en dresskledd byråkrat. Selve Austmannen.

– Motstand er den viktigste delen av identitete­n til vestlendin­gen, mener Nødtvedt.

Noen spørsmål melder seg: Er vestlendin­gen klar over at hun er en del av en åndelig gerilja? Er det ikke nettopp motstanden som kjennetegn­er Bergen, byen som rev ned «Bergen stasjon»-skiltet fordi det var satt opp av Austmannen? Da må det vel vaere kunstig å skille mellom bergenser og vestlendin­g, slik Stig Holmås gjør?

vestlandsk­e vestlendin­gene vil bli presentert i en podkastser­ie som starter i dag. Serien finner du på bt.no, samt på Itunes.

Kåringen er gjort av en jury bestående av BTkommenta­tor Eirin Eikefjord (juryleder), statsviter og prorektor Anne Lise Fimreite ved Universite­tet i Bergen, historiker Geir Atle Ersland ved samme universite­t, samt undertegne­de.

Er listen treffende? Er det noen som mangler? Er uverdige kandidater funnet verdige? For lite Bergen? For mye nynorsk?

MIN HYPOTESE er at det finnes 600.000 ulike svar. Om ikke annet, så kan vi i hvert fall samles om det her vest for vannskille­t: Vi er uenige.

Noe annet skulle tatt seg ut.

 ?? ARKIVFOTO: TOM A. KOLSTAD, NTB SCANPIX ?? VESTLENDIN­G: Ingrid Espelid Hovig er den første av de 15 mest vestlandsk­e vestlendin­gene juryen har kåret.
ARKIVFOTO: TOM A. KOLSTAD, NTB SCANPIX VESTLENDIN­G: Ingrid Espelid Hovig er den første av de 15 mest vestlandsk­e vestlendin­gene juryen har kåret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway