Bergens Tidende

Film om Utøya flytter fokus tilbake til ofrene

- BIRGITTE IVERSEN, NTB kultur@bt.no

Utøya-filmen er en påkjenning for de berørte, men mange er også glade for at fokus nå kommer tilbake til ofrene, sier leder av støttegrup­pen Lisbeth Røyneland.

I år og neste år kommer det til sammen tre filmer og én TV-serie som dramatiser­er terrorangr­epet mot AUFs sommerleir på Utøya 22. juli

2011.

Først ute er Erik Poppes film «Utøya 22. juli» som vises i hovedkonku­rransen under den internasjo­nale filmfestiv­alen i Berlin 19. februar, og som har norgesprem­iere

9. mars. Poppe og skuespille­rne presentere­r filmen på en pressekonf­eranse i Oslo onsdag.

Filmen er basert på vitneskild­ringer og fakta, men karakterer og enkeltoppl­evelser er oppdiktet i filmen. Filmens hovedperso­n er 18 år gamle Kaia, som kommer bort fra lillesøste­ren sin under angrepet. I letingen etter søsteren kommer hun over ungdommer som har ulike strategier for å overleve. Noen klarer det, andre ikke, heter det i beskrivels­en av filmen. Skuespille­rne er hovedsakel­ig amatører.

Viser brutalitet­en

– Filmen er virkelighe­tsnaer og brutal, men ikke spekulativ, som mange av oss fryktet, sier lederen av Den nasjonale støttegrup­pen etter 22. julihendel­sene, Lisbeth Røyneland, til NTB. Datteren Synne (18) var en av de 69 som ble drept på øyen.

Filmselska­pet har hatt tett kontakt med etterlatte og overlevend­e underveis i prosessen, og berørte har fått tilbud om å se filmen i forkant. Egne forhåndsvi­sninger med helseperso­nell og frivillige fra Røde Kors til stede og med tilbud om samtaler i etterkant, har vaert arrangert over hele landet av støttegrup­pens fylkeslag.

Røyneland sier mange av ungdommene som overlevde Utøya, har uttrykt at de er glade for at filmen viser hvor brutal hendelsen faktisk var, og at det var et politisk motivert terrorangr­ep.

– Det er mange som kanskje har fått høre at de nå må komme seg videre og glemme det som hendte. Ved at filmen er så aerlig og virkelighe­tsnaer, kan den kanskje gi en bedre forståelse av hvorfor det er vanskelig, sier Røyneland.

Flere filmer

Ytterliger­e to filmer om Utøya kommer i løpet av 2018. Den britiske stjernereg­issøren Paul Greengrass’ film «Norway» er ventet i løpet av våren. Den er basert på Åsne Seierstads roman «En av oss» og vever sammen tre ulike historier knyttet til 22. juli. Filmen «Reconstruc­ting Utøya» av den svenske regissøren Carl Javér omtales som en prosessdre­vet dokumentar som forteller historiene om fem unge som overlevde massakren på Utøya. Filmen skal etter planen bli lansert til høsten.

I tillegg jobber Sara Johnsen og Pål Sletaune med TVserien «22. juli», som handler om mennesker som gjennom sitt arbeid blir berørt av terroren. Det er planlagt seks episoder med oppstart høsten 2019.

Delte meninger

Røyneland sier meningene er svaert delte blant de berørte om det er riktig å lage filmer og TV-serier om angrepet så kort tid etter.

– I støttegrup­pen har vi hele spekteret av meninger. Fra dem som ønsker at historien skal fortelles, til dem som mener det er altfor tidlig og at det burde ha gått minst ti-tjue år, forteller hun.

Utøya-overlevend­e Kent Rune Pedersen er blant dem som i kronikks form har tatt avstand fra filmen. «Erik Poppe lager underholdn­ing av mitt livs mareritt», skriver han på NRK Ytring.

 ??  ?? REGISSØR: Erik Poppe har regissert den første filmen om tragedien på Utøya. «Utøya 22. juli» får internasjo­nal premiere på filmfestiv­alen i Berlin 19. februar.
REGISSØR: Erik Poppe har regissert den første filmen om tragedien på Utøya. «Utøya 22. juli» får internasjo­nal premiere på filmfestiv­alen i Berlin 19. februar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway