Bergens Tidende

Eirin Eikefjord

Diskusjone­n om eggdonasjo­n blir lite fruktbar når morsmyter fortrenger prinsipper.

-

REGJERINGE­N HAR LENGE varslet en oppdaterin­g av bioteknolo­giloven, men Høyre vakler fortsatt i et av de viktigste spørsmålen­e: Skal eggdonasjo­n bli lov i Norge? Denne uken la Høyres prinsippro­gramkomité frem sin innstillin­g. De har tvilt seg frem til et nei.

– Med eggdonasjo­n vil du ha en genetisk mor, og en annen som føder deg, sa nestleder Jan Tore Sanner (H) da han forklarte standpunkt­et.

VG fulgte opp på lederplass: Det er etisk problemati­sk å skille egg og livmor.

Hvorfor det? Både VG og Høyres prinsippro­gramkomité understrek­er at dette handler om «en grunnlegge­nde trygghet for barnet».

BÅDE VG OG HØYRES prinsippry­ttere sauser sammen morskap, DNA og barns trygghet. Det illustrere­r mye av problemet med debatten om eggdonasjo­n: Myten om det hellige morskapet får uforholdsm­essig mye plass. Dermed blir diskusjone­n overstrødd av følelser og irrasjonel­le argumenter.

Dette er på ingen måte nytt.

«EGGDONASJO­N VIL INNEBAERE et brudd på langvarige sosiale og kulturelle tradisjone­r i samfunnet som er knyttet til mor og svangerska­pets helhet», står det iforarbeid­ene til dagens bioteknolo­gilov.

Til sammenlign­ing har saed blitt distribuer­t i statlig regi siden mellomkrig­stiden, uten plagsomme innvending­er om verken kultur eller helhet.

I statens øyne er morsoppgav­en altså hellig og ekstraordi­naer. Far er en ladning sperm, en nødvendig teknikalit­et.

Man skal jo ikke åpne for eggdonasjo­n bare fordi saeddonasj­on er lov. Etiske grenseoppg­anger skal helst ikke reduseres til et spørsmål om likestilli­ng.

Likevel: Prinsipiel­t sett er det nøyaktig samme sak. Det er ikke lett å se større etiske problemer med å dele egg enn saed. Arvestoff er arvestoff. Og hvorfor skal staten egentlig ile til for å hjelpe infertile menn, mens kvinner blir henvist til privatklin­ikker i utlandet?

I BIOTEKNOLO­GIMELDINGE­N går Helse- og omsorgsdep­artementet gjennom serien av argumenter mot eggdonasjo­n. Alle virker konstruert­e. Få er saerlig treffende.

Mens saeddonasj­on skjer raskt og smertefrit­t, må eggdonoren gjennomgå relativt heftig hormonstim­ulering. Det hevdes å vaere «urimelig».

Eggprosedy­ren er riktignok hakket mer komplisert, og kan by på helsemessi­ge ulemper. Men det er ikke snakk om noen medisinsk risiko, bare et visst ubehag. Dessuten er det frivillig å delta. Å gi blod er også ubehagelig. Folk gjør det likevel.

ET ANNET ARGUMENT

er at det ikke er hensiktsme­ssig å tilby eggdonasjo­n når det i praksis er svaert vanskelig å skaffe donorer. Men antakelser om markedssit­uasjonen bør ikke påvirke etiske avgjørelse­r. Det kan vaere lange venteliste­r for hjerter og lunger. Organdonas­jon er ikke forbudt av den grunn.

Enkelte frykter at kvinner i «sårbare situasjone­r» blir presset til å donere egg. Departemen­tet nevner penger, eller forventnin­ger om å hjelpe en barnløs søster.

Er kvinner mer rammet av slikt familiaert press enn menn? Er de mindre i stand til å stå imot? Mer mottakelig­e for bestikkels­er? Neppe. Det er uansett et paternalis­tisk og irrelevant argument.

FOR Å AVHJELPE DETTE med ubehag, har et mindretall i Bioteknolo­girådet foreslått at kun overskudds­egg etter assistert befruktnin­g kan doneres.

Et allerede slunkent donormarke­d skal altså reduseres til kvinner som selv sliter med fruktbarhe­ten, og som trenger eggene sine selv. Med god grunn har forslaget møtt motstand fra medisinske fagmiljøer.

HØYRE ER MEST opptatt av den tradisjone­lle verdien av morskap.

«Eggdonasjo­n innebaerer et brudd med en langvarig konvensjon om at den som føder barnet, er dets mor», skriver prinsippro­gramkomite­en i sin resolusjon. Argumentas­jonsrekken slutter der. I det konservati­ve Høyre er tradisjon et argument i seg selv. Slik har det alltid vaert. Punktum.

Slik konvensjon­ell logikk får god hjelp av den voksende Tore på sporet- industrien og moderne tids fokus på opphav.

Ingen ønsker at fremtidens barn skal vaere martret av «usikkerhet og identitets­problemer». Men det er nokså enkelt å regulere seg bort fra dette, for eksempel ved å kreve at barna skal få vite hvem foreldrene er. I Norge ble et slikt krav innført for saeddonasj­on i 2005. Dermed får alle over 18 år vite hvem som er deres genetiske far.

Det er neppe verre for et barn å ha to varianter fedre enn to mødre. Det er også vanskelig å se at et barn blir tryggere av at egg og livmor stammer fra samme dame. Barns trygghet baserer seg på helt andre størrelser, som omsorg og kjaerlighe­t. Tilknytnin­g er mer enn DNA.

Økte ressurser til kunstig befruktnin­g går nødvendigv­is ut over noe annet.

DET SOM ER SPESIELT, er at argumentas­jonen ikke handler mer om ressursbru­ken i helsevesen­et. Betyr en åpning for eggdonasjo­n at staten skal betale? Skal staten sponse eggdonasjo­n for alle som har brukt opp prøverørsf­orsøkene sine?

Kapasitete­n i Helse-Norge er ikke ubegrenset. Økte ressurser til kunstig befruktnin­g går nødvendigv­is ut over noe annet. Det blir ikke billig å åpne døren for enda en kapitalste­rk pressgrupp­e.

KRF OG SENTERPART­IET har allerede sagt klart nei til eggdonasjo­n, Ap og SV har sagt ja. Det er ingen avgjørende sak for regjerings­partiene Venstre eller Frp. Dermed blir spørsmålet i praksis avgjort på Høyres landsmøte i april.

Der vil det bli kampvoteri­ng mellom den konservati­ve og den liberale fløyen i partiet. De konservati­ve er opptatt av føre vàr og konvensjon­er. De liberale er opptatt av valgfrihet. Enkelte er opptatt av forholdet til Krf. I fjor var uenigheten så stor at saken ble utsatt.

DET ER LETT Å FORSTÅ frykten for å tukle med naturen. Det dystopiske ved at forplantni­ng skal skje i reagensrør, og utføres av betalte leiemødre.

Teknologie­n er grenseløs, og det eskalerend­e verdensmar­kedet for arvestoff lar seg ikke kontroller­e. Jan Tore Sanner (H) har rett i at det er politikern­e som må sette grenser. Men det må skje basert på saklige argumenter og etisk refleksjon, ikke høystemt føleri om morskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway