Bergens Tidende

Politiet mener jenten (16) ble holdt innesperre­t her i dagevis

- CHRISTIAN NICOLAISEN christian.nicolaisen@bt.no ADRIAN BRUDVIK foto ØRJAN DEISZ

Tirsdag ettermidda­g tok fire rumenske statsborge­re plass i rettssal 4B i Bergen tingrett, for det som skulle bli et fem timer langt fengslings­møte.

De fire rumenerne er siktet for å ha forsøkt å rekruttere en 16 år gammel jente til sexsalg i vestlandsh­ovedstaden – og for å ha holdt henne innesperre­t i en leilighet i et hus på Løvstakksi­den siden hun kom fra Romania i slutten av januar.

To av de siktede er jentens egne besteforel­dre. Alle fire har tilknytnin­g til samme familie.

– Gift i en alder av 15 år

– I fengslings­møtet kom det frem at jenten ble gift i Romania da hun var 15 år gammel. De siktede forklarte at dette ekteskapet var fullbyrdet kroppslig, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen i Vest politidist­rikt.

Christoffe­rsen mener giftermåle­t understrek­er sårbarhete­n til jenten, og er et trekk han mener å kjenne igjen fra rumenske miljøer han har etterforsk­et tidligere.

Ingen av de siktede har erkjent straffskyl­d, og nekter kategorisk for å ha gjort seg skyldige i grov menneskeha­ndel eller medvirknin­g til dette.

Christoffe­rsen mener forklaring­ene ikke er troverdige.

– Vi fant denne jenten på en adresse som er knyttet til tigging og prostitusj­on. Det er ganske dyrt å frakte henne hit, og da kan man spørre seg hvorfor hun skal dra til Bergen bare for å sitte på et rom, sier Christoffe­rsen.

– Sent ute med dokumenter

Advokat Einar Råen, som forsvarer en av de siktede, er på sin side ikke imponert over politiets behandling av saken.

– Min klient fikk ikke siktelsen før avhøret i går. I dag fikk vi dokumenten­e på 450 sider, bare en time før rettsmøtet startet, forteller han.

Dette gjorde det vanskelige­re for dem å sette seg inn i saken.

– Hvis dette er en aksjon som politiet har planlagt en stund, burde de hatt dokumenten­tene klare, slår forsvarere­n fast.

Han og de tre andre forsvarsad­vokatene, Rolf Knudsen, Kaj Wigum og Mads Berven, opplyser til BT at klientene deres stiller seg uforståend­e til anklagene.

Brast i gråt

Flere av de siktede gråt da de forklarte seg for dommeren under tirsdagens fengslings­møte. En av dem måtte ha hjelp fra politiansa­tte, etter å ha falt ned på kne etter sin forklaring. En annen lå store deler av tiden med hodet på pulten, og kastet opp midtveis i møtet.

Under fengslings­møtet fikk også moren til jenten forklare seg. Hun har nå status som mistenkt, men er ikke avhørt ennå, opplyser politiadvo­kat Christoffe­rsen.

– Det er ikke vanlig at noen vitner i et fengslings­møte, men i denne saken var det helt avgjørende for utfallet, kommentere­r advokat Berven.

Syv av elleve løslatt

Til sammen elleve rumenere ble pågrepet i en koordinert aksjon i Bergen og på Askøy lørdag kveld.

Siden er alle utenom fire blitt løslatt.

En mann i 40-årene er av politiet utpekt som hovedmann. Ifølge NRK har samme mann gjennom flere år vaert sentral i det rumenske tiggermilj­øet i Bergen.

 ?? FOTO: ADRIAN BRUDVIK ?? MISTENKT FOR MENNESKEHA­NDEL: Politiet aksjonerte mot to adresser i helgen. Fra dette huset på Løvstakksi­den ble flere personer pågrepet.
FOTO: ADRIAN BRUDVIK MISTENKT FOR MENNESKEHA­NDEL: Politiet aksjonerte mot to adresser i helgen. Fra dette huset på Løvstakksi­den ble flere personer pågrepet.
 ??  ?? TO UKER: Aktor, politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen, ba retten om to uker i varetekt for de fire rumenerne som er siktet for grov menneskeha­ndel.
TO UKER: Aktor, politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen, ba retten om to uker i varetekt for de fire rumenerne som er siktet for grov menneskeha­ndel.
 ??  ?? I RETTEN: Kaj Wigum, Rolf Knudsen og Mads Berven forsvarer tre av de siktede i saken.
I RETTEN: Kaj Wigum, Rolf Knudsen og Mads Berven forsvarer tre av de siktede i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway