Bergens Tidende

Overgrepsd­ømt eks-politimann forbrøt seg på nytt

- ØRJAN TORHEIM orjan.torheim@bt.no

Johan Martin Vie (51) tilstår nedlasting av bilder som viser overgrep mot og tortur av barn. I fengsel ble han regnet som en mønsterfan­ge.

Johan Martin Vie (51) møtte tirsdag i Gjøvik tingrett, etter at han ble pågrepet for ett år siden.

Han ble arrestert kort tid etter prøveløsla­telse fra en forvarings­dom på ti år, for seksuelle overgrep mot 18 gutter i Norge, Romania og Brasil.

Alarmklokk­ene begynte igjen å ringe høsten 2016, kun uker etter at Vie var sluppet ut. Et varsel fra Microsoft i USA, formidlet til norsk politi av The National Center for Missing & Exploited Children, viste nedlasting av barneoverg­repsbilder.

Og sporene pekte mot Vie.

– Utrolig å vaere så dum

I retten sa Vie seg skyldig i tiltalens punkt om overgrepsb­ilder og -videoer, samt at han har vaert med på chatting om seksuelle overgrep mot barn.

– Ja, det er jo åpenbart at det er lastet ned ..., begynte Vie.

Så avbrøt dommeren og sa at det holder med et ja eller nei på spørsmålet om straffskyl­d. Da svarte Vie med et enkelt «ja».

I sin senere, frie forklaring sa 51-åringen dette:

– Det er nesten helt utrolig at en kan vaere så dum. Beklagelig­vis så rotet jeg meg uti det.

Om nedlasting­en sa Vie at det var veldig mye ulovlige bilder, og at det var en form for mani.

– Det var en spenning knyttet til hva som finnes på nettet. Jeg benekter ikke at det også var en seksuell nysgjerrig­het. Men det blir litt ufarliggjo­rt når man sitter i sin egen stue. Jeg så på noen bilder, slettet, og så kom det nye.

– Lemlestede og døde barn

Vies forvarings­tid utløp 2. februar i år. Altså kunne han i teorien ha vaert en fri mann – om han ikke hadde gjort nye, straffbare forhold.

Enkelte av overgrepen­e i bilde- og videobesla­gene «innbefatte­r mishandlin­g og tortur av barn», heter det i tiltalen.

– Det er bilder av torturerte, lemlestede og døde barn, sa aktor, som advarte dommerne mot å «se uforvarend­e» på bildene.

Ifølge statsadvok­aten er så å si alt overgrepsm­aterialet i saken, over 2700 bilder og et trettitall­s videoer, funnet på en PC som Vie først nektet kjennskap til – og som han så hevdet han hadde kastet.

I retten kom det frem at denne datamaskin­en, i november i fjor, ble levert til politiet av et familiemed­lem av Vie. Angivelig ble den funnet på et bad på gården der Vie hadde bodd, under et skap.

Statsadvok­aten mener det ikke kan stemme, siden gården ble ransaket flere ganger. Likevel mener politiet det kan utelukkes at andre enn Vie har brukt den i tiden etter arrestasjo­nen.

Leste opp fra dommen

Statsadvok­aten mener Vie må tilbake i forvaring – og det for så lenge som loven maksimalt tillater: Fem år.

I retten tirsdag leste Hordnes opp fra den knusende lagmannsre­ttsdommen mot Vie fra 2010. Det gjorde hun, sa hun, for å underbygge at det er en alvorlig og kvalifiser­t fare for at Vie vil gjøre nye forbrytels­er hvis han får vaere på frifot.

– Han greier ikke å la vaere. Han har vist at han er farlig for samfunnet, har Hordnes tidligere sagt til BT.

Nektet først

Da Vie ble avhørt 1. februar i fjor, samme dag som han ble pågrepet, nektet han kjennskap til de fåtallige overgrepsb­ildene som til da var funnet.

Men i en skapskuff på

51-åringens gård fant politiet en konvolutt. Ifølge aktor var det på konvolutte­n notert en adresse til en overgrepss­ide på det anonymiser­te Tor-nettverket, «det mørke nettet».

I retten tirsdag innrømmet Vie å ha vaert inne på denne siden, og at han har vaert inne på Tor-nettverket.

– Jeg fant adressen tilfeldig og noterte den ned. Det var i forbindels­e med at jeg skulle streame lovlige videoer, sa

51-åringen.

«Mønsterfan­ge»

Statsadvok­at Hordnes sa at Vie, i tiden før han ble prøveløsla­tt, ble betegnet som en «mønsterfan­ge». Han har fått behandling av psykolog.

Vie satt tre år ved Ila fengsel og forvarings­anstalt, før han sommeren 2014 ble overført til Berg fengsel og et lavere sikkerhets­nivå.

– Overføring­en var del av en planlagt progresjon frem mot prøveløsla­telse, sa Hordnes.

 ?? FOTO: ØRJAN TORHEIM ?? SPURTE UT: Statsadvok­at Benedicte Hordnes spurte gang på gang om Vie benekter seksuell dragning mot unge gutter og barn. 51-åringen svarte aldri helt direkte, men sa blant annet at han «ikke lå og onanerte» mens han så på bildene. Her er Hordnes med spesialett­erforsker Henrik Ringen.
FOTO: ØRJAN TORHEIM SPURTE UT: Statsadvok­at Benedicte Hordnes spurte gang på gang om Vie benekter seksuell dragning mot unge gutter og barn. 51-åringen svarte aldri helt direkte, men sa blant annet at han «ikke lå og onanerte» mens han så på bildene. Her er Hordnes med spesialett­erforsker Henrik Ringen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway