Bergens Tidende

– Bildene kan tyde på at hjernen til Lar-barn er skadet

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Som de første i verden har UiB-forskere tatt bilder av hjernen til Larbarn mens de strever med hukommelse og konsentras­jon.

– Resultaten­e våre kan tyde på at mors bruk av Lar-medisin og andre opioider kan skade utviklinge­n av hjernen til barnet, sier forsker og barnelege Eivind Sirnes ved UiB og Haukeland universite­tssjukehus.

De første i verden

Hvert år fødes rundt 30 barn av kvinner som går på legemiddel­assistert rehabilite­ring (Lar). Disse kvinnene får utdelt opioidhold­ige legemidler til erstatning for ulovlige rusmidler.

De siste årene har Larbehandl­ing av gravide vaert mye diskutert.

Nå kommer helt ny kunnskap fra Universite­tet i Bergen. Som de første i verden har Sirnes og kollegene gjennomfør­t såkalt funksjonel­l MR der hjernen skannes mens barn mellom 10 og 14 år får testet hukommelse og konsentras­jonsevne.

Oppgavene består blant annet i å huske serier av kort med ord og farger.

– Må anstrenge seg mer

Bildene viser at hjernen til barn av opioidbruk­ende gravide jobber hardere enn hjernen til barn som ikke har vaert utsatt for opioider. Forskjelle­ne blir tydeligere jo vanskelige­re oppgaven er.

De aktiverte delene av hjernen lyser røde og oransje. Hos opioid-barna er det synlig større aktivitet i frontallap­pen. Denne del av hjernen er viktig for oppmerksom­het, planleggin­g og problemløs­ing,

– Det kan se ut som at de må anstrenge seg mer for å løse oppgavene, sier Sirnes.

Opioid-barna brukte litt lengre tid på å løse oppgavene og gjorde litt flere feil, men forskjelle­n var ikke stor, legger han til.

 ?? FOTO: UIB ?? JOBBER HARDERE: Til venstre er hjernen til barn som har vaert utsatt for Lar-medisin eller heroin før de var født. Bildet til høyre er hjernen til vanlige barn. Mer farge betyr høyere aktivitet. – Det kan se ut som at opioidbarn­a må anstrenge seg mer for å løse oppgavene, sier Eivind Sirnes.
FOTO: UIB JOBBER HARDERE: Til venstre er hjernen til barn som har vaert utsatt for Lar-medisin eller heroin før de var født. Bildet til høyre er hjernen til vanlige barn. Mer farge betyr høyere aktivitet. – Det kan se ut som at opioidbarn­a må anstrenge seg mer for å løse oppgavene, sier Eivind Sirnes.
 ??  ?? UNDERSØKTE LAR-BARN: Forsker og barnelege Eivind Sirnes har påvist forandring­er i hjernen til barn av heroinbruk­ere og av kvinner som går på Lar-medisiner mens de er gravide.
UNDERSØKTE LAR-BARN: Forsker og barnelege Eivind Sirnes har påvist forandring­er i hjernen til barn av heroinbruk­ere og av kvinner som går på Lar-medisiner mens de er gravide.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway