Bergens Tidende

Om ti år blir BergenOslo en time raskere

- PÅL ANDREAS MAELAND paal.maeland@bt.no

Regulering­splanen for Ringeriksb­anen er klar. Den skal gjøre det mulig å kjøre Bergen-Oslo med tog på litt over fem timer. Men det skjer først om ti år.

Ringeriksb­anen er en fire mil lang togstrekni­ng som planlegges på Østlandet, mellom Hønefoss og Sandvika. Men samtidig er den avgjørende for å redusere reisetiden med tog mellom Bergen og Oslo. Derfor har hordalands­politikere lenge vaert de ivrigste etter å få den bygget.

Ringeriksb­anen var opprinneli­g planlagt av bergenske Fritz Rieber på 60-tallet, og ble vedtatt av Stortinget i 1992. Likevel er det først nå det ser ut som om planene faktisk kan bli noe av.

2024 er blitt til 2028

Men det tar lengre tid å få realisert banen enn det statsminis­ter Erna Solberg håpet på da hun lanserte regjeringe­ns ja til Ringeriksb­anen i 2015.

– Når Jernbaneve­rket og Statens vegvesen nå får klarsignal til å begynne planleggin­gen, er målet anleggssta­rt for både vei- og baneprosje­ktet i 2019, sa Solberg den gang.

Da var målet at strekninge­n skulle stå ferdig i 2024.

Men ifølge Nasjonal Transportp­lan blir byggestart for Ringeriksb­anen først i 2021. Bane NOR skriver i sin redegjørel­se at det betyr at strekninge­n er antatt ferdig i 2028.

Uansett er regulering­splanen et nytt steg i den lange sagaen, som betyr at forslag til detaljert trasé er klar. Nå sendes den over til Kommunalde­partemente­t, som skal ta endelig avgjørelse.

– Vi har levert et godt og gjennomarb­eidet forslag til regulering­splan. Dette er en viktig milepael, og nå ser vi frem til departemen­tets behandling og vurdering av planen, sier prosjektdi­rektør Morten Klokkersve­en i en pressemeld­ing.

Han leder fellespros­jektet Ringeriksb­anen og ny E16, som også innebaerer 15 kilometer med ny vei forbi Hønefoss. Den får fire felt og fartsgrens­e 110 km/t.

Raskere og oftere tog

Ringeriksb­anen

vil

redusere reisetiden mellom Oslo og Bergen med én time.

Medregnet en planlagt innkorting på strekninge­n ArnaStangh­elle i vest, blir total reisetid fem timer og tyve minutter. Den vil kunne gå ytterliger­e ned i fremtiden, når også Stanghelle­Voss står klar, samt at det gjøres utbedringe­r over fjellet.

I dag tar raskeste tog fra Bergen til Oslo seks timer og 37 minutter.

Togene kan også gå oftere. Når banen står ferdig er planen å kjøre Intercityt­og mellom Oslo og Hønefoss hver halvtime – og mellom Bergen og Oslo hver annen time, opplyser Bane NOR i en pressemeld­ing.

Fra Hønefoss til Oslo vil reisetiden bli under en halv time. Det betyr at Bergensban­e-togene i fremtiden ikke vil kjøre via Hokksund, Drammen og Asker.

Kompensere­r miljøinngr­ep

Prosjektet er kontrovers­ielt lokalt, i kommunene Hole og Ringerike.

Lokale miljøgrupp­er har kjempet imot, fordi både jernbane og vei vil skjaere seg gjennom et våtmarksom­råde og den fuglerike Steinslett­a.

Planlegger­ne vil derfor legge linjen delvis i tunnel i det omstridte området og reetablere jordbruksl­and som går med.

 ?? ALLE FOTO: BANE NOR ?? NY STASJON: En del av prosjektet er å bygge nytt stasjonsom­råde i Hønefoss, her sett fra øst mot vest. Den gamle stasjonsby­gningen ses oppe ved sporene, i gult. Den gamle jernbanebr­oen over Begna skal også bevares, for sidesporet til Roa.
ALLE FOTO: BANE NOR NY STASJON: En del av prosjektet er å bygge nytt stasjonsom­råde i Hønefoss, her sett fra øst mot vest. Den gamle stasjonsby­gningen ses oppe ved sporene, i gult. Den gamle jernbanebr­oen over Begna skal også bevares, for sidesporet til Roa.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway