Bergens Tidende

Stor interesse for historisk holme

- ARNE EDVARDSEN arne.edvardsen@bt.no

– Aldri før har vi registrert så mange nettsøk på en eiendom som på denne, sier seniormegl­er Geir Nordstad i Kyte Eiendom.

Nysgjerrig­heten rundt Storholmen, en vel 53.000 kvadratmet­er stor øy midt i innseiling­en til Bergen, har vaert merkbar etter at den ble lagt ut for salg i november 2017.

Da prospektet ble presentert hadde ikke Kyte Eiendom satt noen forventnin­ger til pris, men nå blir 15 millioner kroner nevnt som prislapp.

– Det store antall søk på eiendommen på Finn må nok tilskrives øyens historiske interesse, men vi har sendt ut prospekter til aktører som vurderer både bolig- og naeringsfo­rmål. I alt har vi tolv-tretten navn på blokken, men noe konkret kan vi ikke gå ut med ennå. Vi er i prosess, sier Nordstad.

Forurenset grunn

Oppsiden ved Storholmen er dens beliggenhe­t i Byfjorden. Nedsiden er at holmen selges slik den ligger. Det betyr at man overtar en øy som fra 1925 til 2005 huset et av Statoils tankanlegg. Med på kjøpet får man forurensni­ng i grunnen.

I dag er anlegget nedlagt, men flere større oljetanker og en mindre dieseltank­er står igjen. Ifølge prospektet sto det tidligere et bolighus på øyen, men dette er revet og kun grunnmuren står tilbake.

Arbeidspla­sser

Eiendommen er i Askøy kommunes arealplane­r for

2012–2023 regulert for naering/ industri, men like over sundet for Storholmen er det planlagt

170 leilighete­r.

– Jeg skal ikke uttale meg om hva jeg tror er den beste løsningen for øyen som ligger så sentralt mellom Askøy og Bergen, men det er ikke tvil om at vi ønsker oss arbeidspla­sser til kommunen. Så får tiden vise hvilke interesser som melder seg og hvilke intensjone­r de måtte ha, sier ordfører i Askøy, Terje Mathiassen.

Øyens historie

– Hva tenker du om den historiske ivaretakel­sen av øyen? Storholmen nevnes i forbindels­e med et av norgeshist­oriens største vikingslag der 2500 menn skal ha omkommet?

– Vi har jo planer om å få satt opp et minnesmerk­e fra dette slaget, men noe større planer ut over det finnes ikke.

– Det blir opplevelse­ssenter

– Jeg lytter gjerne til kreative ideer, men for meg høres det svaert luftig ut.

Stord og Sogndal

ikke noe fra vikingtide­n? Nordstad i Kyte Eiendom sier at man ikke har hatt kontakt med noen som har bedt om prospektet med tanke på utvikling av noe som kunne minne om utvikling av den historiske siden av området.

– Vi skal selge øyen og holder alle muligheter åpne. Vi har for øvrig tre andre tankanlegg for salg. I Sogndal, Sandnes og på Stord. Vi har fått bud på eiendommen­e på Stord og i Sogndal. Her forventer vi et mer snarlig salg, sier Norstad.

 ?? FOTO: KYTE EIENDOM ?? SELGER HOLMEN: Her mellom Storholmen (til høyre) og Knektholme­n (til venstre) sto det som i sagnet blir beskrevet som Norges største sjøslag. Nå er øyen til salgs.
FOTO: KYTE EIENDOM SELGER HOLMEN: Her mellom Storholmen (til høyre) og Knektholme­n (til venstre) sto det som i sagnet blir beskrevet som Norges største sjøslag. Nå er øyen til salgs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway