Bergens Tidende

Ap-opprør mot ny innvandrin­gsretorikk sprer seg

- ANDERS HAGA anders.haga@bt.no PÅL ANDREAS MAELAND

Også i Rogaland Ap reageres det på Aps nye innvandrin­gsretorikk. Innvandrin­gspolitisk talsmann Masud Gharahkhan­i ber partifelle­ne si direkte ifra til ham.

Som BT skrev tidligere i uken, vedtok Arbeiderpa­rtiet i Bergen i helgen en uttalelse om å doble antall kvoteflykt­ninger. Samtidig kom det kritikk mot den skarpere retorikken i innvandrin­gsspørsmål fra Aps sentrale politikere, saerlig den nye innvandrin­gspolitisk­e talsmannen Masud Gharahkhan­i.

– Mange innlegg under årsmøtet var opptatt av og opprørt over den retorikken som er ført fra sentralt hold den siste tiden, sa nestleder i Ap i Bergen, Lubna Jaffery.

«Blå-blå retorikk»

Også i Rogaland har Aps lokallag reagert på dette, viser en gjennomgan­g BT har gjort. På fylkesårsm­øtet der kommer det opp et forslag til denne uttalelsen:

«Vi må distansere oss fra blåblå retorikk i innvandrin­gs- og asylpoliti­kken. Vi må vise velgerne at vi har et hjerte for folk som trenger vår hjelp. Ap må nå følge opp vedtaket fra Stortinget i 2015 og ta imot flere kvoteflykt­ninger.»

Uttalelsen er støttet av en enstemmig redaksjons­komité.

Fylkeslede­r Stanley Wirak sier at Rogaland Ap mener at Norge må gjøre sin del av dugnaden med å ta imot kvoteflykt­ninger.

– Reagerer du på retorikken til Aps talsmenn?

– Det er litt sånn det blir når det skal vaere tabloide, raske kommentare­r. Jeg synes partiledel­sen og Støre har en god tilnaermin­g til dette, så kan vi diskutere hvilke ord en velger, sier Wirak.

Han minner om at arbeiderbe­vegelsen alltid har sagt «Krev din rett og gjør din plikt».

– Vi må tørre å si at alle skal gjøre sin plikt, sier han.

«Har lagt seg naer Frp»

Flere lokallag har sendt inn uttalelser som viser misnøye med Aps linje.

«Når det gjelder partiets flyktningo­g asylpoliti­kk de senere år, mener mange den ikke vaert preget av partiets verdier i like stor grad som tidligere», mener Sauda Ap.

«Det siste tiåret har Ap lagt seg naer opp til Frp, og har dermed bidratt til ekskluderi­ng av flyktninge­r og asylsøkere», mener Stavanger Ap, som trekker frem vedtaket om å ta imot

10.000 syrere på landsmøtet i

2015 som et gledelig unntak. Også i Sogn og Fjordane er det reaksjoner, og da saerlig på at Ap valgte å støtte regjeringe­ns linje i saken om de såkalte «oktoberbar­na». «Opprøret i partiet i saken om oktoberbar­na i fjor høst, viser at det er på tide med en gjennomgan­g av vår asylpoliti­kk», skriver for eksempel Flora Ap.

– Ta kontakt med meg

Gharahkhan­i sier dette om kritikken:

– Hvis noen reagerer på min retorikk, så er det fullt mulig å ta kontakt med meg direkte og si fra hva man reagerer på. Det har jeg respekt for og det vil jeg oppfordre til.

Han fortsetter: – Jeg er oppvokst på bygda og vil vaere en åpen, aerlig og tydelig politiker. Forskjelle­n på oss og Frp er at vi skal vaere tørre å ha en åpen og aerlig debatt om utfordring­ene, men også om å finne løsninger.

– Men det du kommer med er forankret sentralt?

– Ja, vi har ønsket å vaere en tydelig stemme i innvandrin­gspolitikk­en. Det er noe av det folk snakker om på jobben. Valget vi la bak oss, viste at innvandrin­gsog integrerin­gspolitikk­en var en av de viktigste debattene, og vi skal finne de gode sosialdemo­kratiske løsningene her.

– Har du fått noen tilbakemel­dinger fra ledelsen om at du sier noe som ikke er forankret?

– Nei, jeg har ikke fått noen direkte tilbakemel­dinger. Jeg registrere­r at noen der ute er misfornøyd med min retorikk.

Listhaug: – Kaos i Ap

Justismini­ster Sylvi Listhaug brukte tirsdag vedtaket i Bergen til å kritisere Ap på Facebook.

«Kaoset og krangelen om hva Ap skal mene i asylpoliti­kken fortsetter. Bergen Ap vil ta i mot 25.000 (!) kvoteflykt­ninger og er opprørt over den nye retorikken til innvandrin­gspolitisk talsmann. Hva mener egentlig Ap?» skrev hun.

Listhaug nevnte ikke at hun selv tok imot 3120 kvoteflykt­ninger årlig i sin tid som innvandrin­gsminister, som er to tredeler av antallet Ap i Bergen foreslår.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: BERIT ROALD, SCANPIX ?? NY KOST: – Jeg har snakket om at vi må ha en streng, rettferdig og human innvandrin­gspolitikk, sier innvandrin­gspolitisk talsmann i Ap, Masud Gharahkhan­i. Men da han ble intervjuet av «Politisk kvarter» tidligere i måneden, glemte han ordet «human».
ARKIVFOTO: BERIT ROALD, SCANPIX NY KOST: – Jeg har snakket om at vi må ha en streng, rettferdig og human innvandrin­gspolitikk, sier innvandrin­gspolitisk talsmann i Ap, Masud Gharahkhan­i. Men da han ble intervjuet av «Politisk kvarter» tidligere i måneden, glemte han ordet «human».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway