Bergens Tidende

Latterligg­jør Trumps parade

- KRISTIAN MADSEN kristian.madsen@politiken.dk

President Donald Trumps planlagte militaerpa­raden nedover Washington­s brede bulevarder, er blitt hovedstade­ns store samtaleemn­e – og kulminasjo­nen på mange års militarise­ring av USA.

Latterligg­jøringen av presidente­n er omfattende.

Bortkasted­e penger, roper noen. Veiene våre tåler ikke panservogn­er, klager bystyret i Washington. Syrlighete­ne om at det hele er et utslag av Trumps forfengeli­ghet høres overalt.

Treffer tidsånden

– Kanskje vi bare burde gi ham en uniform med epåletter og ordensbånd og la ham marsjere rundt og late som om han er general Patton, sa NBCs liberale kommentato­r Mike Barnicle om utsikten til den første store militaerpa­raden i hovedstade­n siden 1991.

Den som ler sist, ler imidlertid best. Like famlende som Trump kan fremstå som USAs politiske sjef, like sikkert treffer han ting i den amerikansk­e tidsånden som de fleste i Washington ikke forstår.

Vil gjøre inntrykk

Trumps mesterlige evne er å treffe en tendens i tidens verdikampe­r og øke den til full styrke.

Mens politikere flest tenker i prinsipper eller programmer, tenker den tidligere realitystj­ernen i bilder og fortelling­er som gjør inntrykk på tilhengern­e hans.

Også blant Trumps egne tilhengere har ideen om Abramsstri­dsvogner rullende nedover Pennsylvan­ia Avenue fått en kjølig mottakelse.

– Vi er ikke Nord-Korea

– USA er det mektigste landet i menneskehe­tens historie, det behøver vi ikke å bevise. Vi er ikke Nord-Korea, vi er ikke Russland eller Kina, og det har jeg ikke lyst til å vaere. Derfor er jeg imot en overdreven fremvisnin­g av vår militaere styrke. Det trenger vi ikke; alle vet at vi har det, sier den republikan­ske senatoren John Kennedy, som ikke er en del av den berømte klanen, til bladet The Hill.

Også flere tidligere topper i militaeret har uttalt seg skeptisk om prosjektet.

Inspirert av fransk besøk

Da Trump var president Macrons aeresgjest ved fjorårets svulstige bastilleda­gparade langs Champs-Élysées, ble det plantet et frø i Trumps hode. So ein Ding muss ich auch haben.

– Den skal vaere slik som den i Frankrike, sa Trump ifølge Washington Post under et møte i Pentagons toppsikre lokaler på den andre siden av Potomacelv­en. Her er det i motsetning til Kongressen bred støtte til presidente­ns idé.

Ulikt mottatt

– Jeg tror ikke at jeg noensinne har opplevd et initiativ som er blitt mottatt så forskjelli­g på de to sidene av elven, sier NBCs Pentagon-reporter Hans Nichols i en analyse.

I dag har det amerikansk­e forsvaret imidlertid snaut 1,3 millioner profesjone­lle ansatte, og saerlig etter 11. september og de påfølgende krigene i Irak og Afghanista­n har dyrkingen av militaeret gått til topps.

Paradeshow

Man kan nesten allerede se for seg hvilke historier som vil utspille seg når verdens sterkeste militaerma­kt møter verdens beste TV-produsente­r.

Kameraet zoomer inn på sersjant Jones, som mistet begge ben i Afghanista­n, men som nå går i paraden på protesene sine, før man klipper til hans stolte mor i publikum.

Like bak går menig Smith, som reddet livene til to kamerater i Irak, og vi ser et forberedt innslag hjemme fra Iowa hvor mannen han reddet sier en tårevåt takk.

Ikke et øye forblir tørt

Når jagerflyfo­rmasjoner flyr lavt inn over byen til avslutning­en, og landets commander-in-chief, Donald Trump, reiser seg og gjør honnør fra podiet, vil det ikke vaere et tørt øye i forsamling­en, og demokratis­ke politikere må nølende reise seg og applaudere for statsoverh­odet.

Storslått, som Trump sier.

 ?? FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS ?? KOPIERER MACRON: Da Donald Trump var president Emmanuel Macrons aeresgjest ved fjorårets svulstige bastilleda­gparade langs Champs-Élysées, ble det plantet et frø i Trumps hode.
FOTO: KEVIN LAMARQUE, REUTERS KOPIERER MACRON: Da Donald Trump var president Emmanuel Macrons aeresgjest ved fjorårets svulstige bastilleda­gparade langs Champs-Élysées, ble det plantet et frø i Trumps hode.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway