Bergens Tidende

– Folk vil ha det naere og lokale

- KJETIL K. ULLEBØ kjetil.ullebo@bt.no foto BJØRN ERIK LARSEN

Skuespille­r Lykke Kristine Moen vil vaere med å skape en lokal TV-suksess.

– Jeg debuterte som TV-reporter forrige torsdag. Så vi kan trygt si at jeg hiver meg ut i noe litt ukjent her. Det er i grunn slik jeg pleier å gjøre det, sier Lykke Kristine Moen.

Hun er for mange kjent som advokatful­lmektig Unn Frøysnes i den bergenske TV-serien «Aber Bergen». Nå går hun rundt på Fløyen med ski på beina og mikrofon i hånden med fotograf Thomas Thorsen på slep. Sammen er de ute i felten for å lage sending nummer to til Hordalands nye TV-kanal: TV Vest Hordaland.

– Folk vil ha det naere og lokale. Bare se på reaksjonen­e da NRK ville kutte i sine lokalsendi­nger, sier Moen.

Reporter Silje-Marie Norderhaug, som også er på plass på Fløyen for å snakke med skiglade bergensere, stemmer i.

– Vi har fått utrolig god respons når vi har vaert ute og snakket med folk. Jeg tror folk virkelig heier på lokal-TV, sier Norderberg.

– Litt motstrøms

Bergensere­n kom tilbake til hjembyen for et år siden, etter å ha bodd syv år i USA. Der jobbet hun blant annet som sanger for det anerkjente sirkuset «Cirkus Soleil» i Las Vegas.

– Dette er noe ganske annet. Men i likhet med Lykke Kristine liker jeg å hoppe i ting, sier hun.

Mandag denne uken hadde TV Vest Hordaland sin første sending. Kanalen er startet opp av TV Vest, som holder til i Stavanger og har Rogaland sør for Boknafjord­en som sitt dekningsom­råde. Den nye kanalen har som mål å dekke hele Hordaland, både på nett- og lineaer TV.

– Å satse på lineaert TV i 2018 virker kanskje litt motstrøms. Men folk ser fortsatt på sine TV-apparater, selv om mange bruker det på en annen måte enn før. Vi vil ha en sending som går i loop, i tillegg til at innholdet selvsagt ligger på nett, sier Jørund Kopren, som er ansvarlig redaktør og daglig leder for TV Vest.

89.000 seere i uken

I Rogaland er TV Vest elleve ansatte, og de omsatte i 2017 for i overkant av elleve millioner. I Hordaland vil de til å begynne med vaere fire ansatte, som alle skal lage innhold.

Kopren sier det er altfor tidlig å snakke om seertall for TV Vest Hordaland – de har tross alt bare hatt én sending da BT snakker med ham. Men han mener de bør ha som mål å tangere tallene i Rogaland.

– Der har vi daglig 31.000 seere, og 89.000 i uken. I Rogaland dekker vi jo den sørlige delen, så i Hordaland vil målgruppen vaere mer enn dobbelt så stor, sier Kopren.

– Tøft annonsemar­ked

Den store lokal-TV-boomen i Norge kom på midten av 80tallet, da NRK-monopolet ble opphevet, og det ble åpnet opp for nye lokale medieaktør­er.

– Mange lokale TV-kanaler er blitt startet opp, men få har klart å etablere seg. Å drive TV er svaert ressurskre­vende – det har vaert ikke lett å utfordre de etablerte mediene, sier Helle Sjøvaag, som er førsteaman­uensis ved institutt for medier og samfunnsfa­g ved Universite­tet i Stavanger.

TV Vest Hordaland skal vaere annonsedre­vet, og Sjøvaag mener det kan vaere tøft å konkurrere i annonsemar­kedet i bergensomr­ådet.

– Du har to store aviser, radiokanal­er og et sterkt tilstedeva­erende TV 2. Konkurrans­en er tøff.

– De har lyktes i Rogaland. Kan de lykkes her også?

– Det at de allerede har et apparat på plass i Rogaland med erfaring, at de ikke starter fra «scratch», tror jeg er en stor fordel, sier Sjøvaag.

 ??  ?? AMBISJONER: Lykke Kristine Moen og fotograf Thomas Thorsen på jobb på Fløyen.
AMBISJONER: Lykke Kristine Moen og fotograf Thomas Thorsen på jobb på Fløyen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway