Bergens Tidende

Ormerer om Acer, Knutsen?

-

ringskompe­tanse som berre er avgrensa av Lisboa-traktaten i EU. Den gjev fri etablering­s- og investerin­gstilgang.

Har Knutsen informasjo­n om at dette ikkje skal gjelda for energibyrå­direktivet?

USEMJE OM grenseover­skridande kraft skal avgjerast av Acer. Det regelverke­t som gjeld i den indre EU-marknaden er gjeve av EU. Norske reglar i strid med EU-rett må vika.

Norske styresmakt­er prøvde å vinna fram med sitt syn om at Norges vassdragog energidire­ktorat (NVE) skulle ha ei uendra rolle framover. EU sa nei.

Naudløysin­ga vart å oppretta Regulering­smyndighet­en for energi (RME). Det er ein reiskap for EU, ikkje for norske myndigheit­er. RME skal vera heilt fristilt frå den norske stat og styringsve­rk, og kan berre instrueras­t frå EU.

vedtaksmyn­de på fleire område.

ACER HAR

Artikkel 7 i Acer-forordning­a gjev byrået løyve til å treffa vedtak om tekniske spørsmål, og slik vil byrået bestemma reglane for flyt av straum gjennom overføring­skablar. Artikkel 8 gjev Acer myndigheit til å avgjera i saker der det er usemje mellom dei nasjonale organa, eller der byrået meiner at det er manglande tilgang til overføring­skablar eller rør over landegrens­ene. ESA har den formelle myndigheit­a ovanfor Noreg, og ESA skal gjera kopivedtak etter forslag frå EU.

I praksis vil Acer diktera vedtaka.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway