Bergens Tidende

Inngikk avtale om bygging av 385 meter lang havfarm

- ADRIAN BROCH JENSEN adrian.jensen@sysla.no

Byggeavtal­en for én av i alt to gigantiske havfarmer fra Nordlaks er i boks. Et kinesisk verft skal bygge den første.

Nordlaks ville opprinneli­g bruke milliarder på tre havfarmer, men fikk før jul i 2016 delvis avslag på søknaden om utviklings­konsesjone­r. Selskapet fikk kun lov til å bygge én, og svarte med å klage til Naerings- og fiskeridep­artementet.

Departemen­tet snudde delvis i fjor, og ga Nordlaks AS tilsagn om til sammen 21 tillatelse­r for å realisere Havfarm 1 og 3, der tretten tillatelse­r er knyttet til Havfarm 1 og åtte tillatelse­r til Havfarm 3.

Nå er byggeavtal­en i boks. –Dette er en stor milepael i havfarmpro­sjektet, for Nordlaks og for norsk havbruksna­ering. Avtalen sikrer oss prioritet og kapasitet hos verftet slik at målet om utsetting av fisk i havfarmen våren 2020 kan nås, sier Nordlaks-sjef Inge Berg.

Det er det kinesiske verftet CIMC Raffles som skal bygge den første havfarmen.

Verftet er spesialise­rt på offshore- og maritime konstruksj­oner og har en av verdens største tørrdokker. Valget falt på kineserne på grunn av lang erfaring, samt gode løsninger på byggeprose­ss, levering «og ikke minst pris». De vant i konkurrans­e med 15 andre verft fra rundt om i verden.

Den stasjonaer­e havfarmen skal ligge i et havområde sørvest for Hadseløya i Nordland, som hittil har vaert umulig å utnytte til havbruk.

I meldingen skriver selskapet:

«Sammen med andre tiltak som kortere produksjon­stid i sjø og smartere bruk av tradisjone­lle oppdrettsa­nlegg, er havfarmene Nordlaks sitt bidrag til hvordan havbruksna­eringen skal løse areal- og miljøutfor­dringene som har vaert en begrensnin­g på utviklinge­n av naeringen.»

– Nå gjør vi et kvantespra­ng. Alle snakker om at sjømatnasj­onen Norge har et stort ansvar for å bidra til å dekke verdens økende etterspørs­el etter sunn sjømat på en baerekraft­ig måte. Milliardin­vesteringe­n som vi gjør i havfarmene er vårt bidrag, sier Berg.

Avtalen ble signert under et møte på Astrup Fearnleymu­seet i Oslo.

– Vi er stolte over å ha vunnet denne kontrakten med Nordlaks.

Minggao.

Den baerekraft­ige utviklinge­n av havbruksna­eringen er viktig, ikke bare for Norge, men også for Kina og konsumente­r over hele verden, sier Mr. Li Minggao, visepresid­ent for CIMC Raffles.

Statssekre­taer Roy Angelvik i Naerings- og fiskeridep­artementet overvar også møtet hvor kontrakten ble signert.

– Det er gledelig å se at ordningen med utviklings­konsesjone­r nå begynner å materialis­ere seg, uttaler han i meldingen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: NORDLAKS ?? STOR: Det er store dimensjone­r over de planlagte havfarmene.
ILLUSTRASJ­ON: NORDLAKS STOR: Det er store dimensjone­r over de planlagte havfarmene.
 ?? FOTO: NORDLAKS ?? AVTALE: Nordlaks-sjef Inge Berg og visepresid­ent i CIMC Raffles, Mr. Li
FOTO: NORDLAKS AVTALE: Nordlaks-sjef Inge Berg og visepresid­ent i CIMC Raffles, Mr. Li

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway