Bergens Tidende

Privatskol­er kreves for 21,5 millioner kroner

- ADRIAN BRUDVIK adrian.brudvik@bt.no foto ØRJAN DEISZ

Selskapet leide ut lokaler til seg selv, for langt over markedspri­s. Overskudde­t kom ikke elevene til gode, slik det skal, mener Utdannings­direktorat­et.

I 2011 hadde Utdannings­direktorat­et tilsyn med Bergen Private Gymnas og Metis videregåen­de skole (tidligere Akademiet, red.anm.), som er eid av Metis Education AS.

Etter tilsynet ble det konkludert med at Metis Education brøt loven, da de leide ut lokaler til sine egne skoler – for langt over markedspri­s.

Dermed måtte skolene betale tilbake 10 prosent av det de hadde fått av statlig støtte i 2011. Nå ønsker Utdannings­direktorat­et at skolene også skal betale tilbake penger for de tre skoleårene 2012–2014. Leieprisen ble nemlig ikke justert av selskapet før i 2015.

– Uenig om markedspri­s

I denne tidsperiod­en har Metis Education betalt til sammen 45,9 millioner kroner for leie av skolebygge­ne, og leid dem ut til seg selv for 67,4 millioner. Det kommer frem i en foreløpig tilsynsrap­port som direktorat­et har sendt skolen.

– Grunnen til at vi ikke justerte leieprisen tidligere, var at rapporten fra tilsynet i 2011 ikke kom før mot slutten av 2014, opplyser konsernsje­f ved Metis Education, Trond Botnen.

– Men fikk dere ikke signaler tidligere enn det på at prisen var for høy?

– Vi kunne ikke korrigere oss før den saken var avsluttet, fordi vi var uenig med direktorat­et i hva som var riktig markedspri­s. Hva om vi hadde hatt rett den gangen, spør han.

Saken har også vaert vurdert rettslig. Da fikk Utdannings­direktorat­et medhold i sin prisvurder­ing i lagmannsre­tten.

– Langt over markedspri­s

Bente Barton Dahlberg, som er avdelingsd­irektør i Utdannings­direktorat­et skriver følgende i en epost til BT:

«Statsstøtt­e og skolepenge­r skal gå direkte til elevene ved skolen. Det er alvorlig at så store summer ikke har kommet elevene ved skolen til gode. Beløpene i disse sakene er de høyeste vi har krevd tilbake fra friskoler i våre tilsyn».

Hun skriver videre at husleiereg­ningene som ligger til grunn for betalingsk­ravet har vaert til behandling i departemen­ter og retten.

«Alle instansene har oppretthol­dt vurderinge­n om at skolen har betalt langt over markedspri­s

 ??  ?? KONSERNSJE­F: Trond Botnen forteller at Metis Education var uenig med Utdannings­direktorat­et i hva som var riktig markedspri­s for lokalene.
KONSERNSJE­F: Trond Botnen forteller at Metis Education var uenig med Utdannings­direktorat­et i hva som var riktig markedspri­s for lokalene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway