Bergens Tidende

Sykkel-VM går glipp av millioner i momsgevins­t ved konkurs

- EIVIND FONDENES eivind.fondenes@bt.no GURO VALLAND

Kulturdepa­rtementet vil ikke gi momskompen­sasjon til Bergen 2017 hvis selskapet går konkurs. Millioner av kroner kan forsvinne for kreditorer som venter på penger.

Med nesten 60 millioner kroner i underskudd, var det naerliggen­de å tro at arrangøren av sykkel-VM i Bergen risikerte konkurs. Bak det røde tallet til Bergen 2017 AS står det et utall kreditorer og venter på penger.

Torsdag ble det kjent at Interspons ikke orket å vente på en frivillig løsning lenger. Interspons begjaerte Bergen 2017 AS konkurs.

Selskapet krever rundt 1,8 millioner kroner for å ha formidlet sponsoravt­aler for VMarrangør­en. Daglig leder Birger Hungeholdt varslet i januar at de vurderte konkursbeg­jaering.

– Vi håper at dette medfører at vi får pengene våre, sa Hungerhold­t til BT.

– Vi har fått bekreftet at Bergen tingrett mottok konkursbeg­jaeringen fra oss. Det blir rettsmøte 12. mars, sier han.

Styreleder Mona Hellesnes i Bergen 2017 AS synes det er beklagelig at Interspons har begjaert dem konkurs.

Mister momskompen­sasjon

Hvor pengene skal komme fra er et vesentlig spørsmål. Tas begjaering­en til følge, står det Vipps-kroner og litt til på konto til vel syv millioner kroner.

I tillegg har Bergen 2017 forventet andre inntekter, samt momskompen­sasjon fra Kulturdepa­rtementet (KUD). Sistnevnte har vaert en joker for kreditoren­e.

Momsgevins­ten blir først klar når det endelige regnskapet er ferdig, men det er snakk om millioner av kroner. Beløpet kan arrangørse­lskapet bare glemme hvis selskapet havarerer.

I et møterefera­t som BT har fått innsyn i, opplyser KUD at Bergen 2017 AS vil gå glipp av momskompen­sasjon ved konkurs.

Styreleder­en: «Uansvarlig»

Styreleder Mona Hellesnes vedgår at de står i fare for å tape penger. Hvor stort beløpet blir, vet de ikke på forhånd.

– For at momskompen­sasjonen skal tildeles, må selskapet vaere i drift. Og bare der ligger det et tap for oss, sier styreleder Mona Hellesnes.

Styreleder­en gjorde kreditoren­e oppmerksom­me på det mulige bortfallet av momskompen­sasjon i desember i fjor. I statusbrev­et til kreditorfe­llesskapet beskrev hun et potensielt tap på fem-syv millioner.

«Etter vår vurdering vil det vaere uansvarlig å begjaere oppbud i en slik situasjon», skrev Hellesnes.

– Derfor er det svaert overrasken­de at Interspons nå velger en løsning som vil påføre dem størst mulig tap. Dette vil også de andre kreditoren­e tape på, sier Hellesnes.

Krav på 80 millioner kroner

Selv har Bergen 2017 AS bestridt mange av kravene som er rettet mot dem, og kaller underdekni­ngen på 57 millioner kroner et «worst case scenario».

I desember ble den foreløpige oversikten over gjelden til sykkel-VM presentert. Da var det kommet krav på naermere 80 millioner kroner.

Det internasjo­nale sykkelforb­undet (UCI) har alene et krav på 13,5 millioner kroner. Samme beløp krever Vest politidist­rikt. I tillegg kommer inkassokra­vene mot Bergen 2017 AS, som i slutten av januar hadde nådd 39 i tallet.

– Inntrykk av lite fremdrift

Eventselsk­apet Possibilit­y er en annen stor kreditor. De mener å ha utestående 13 millioner kroner.

Selskapet slo seg selv konkurs for kort tid siden og det er opp til bostyrer Egil Horstad hvordan han skal forfølge kravet mot arrangørse­lskapet.

– Vi har ikke vurdert konkurs helt ennå. Min hovedjobb er å få mest mulig tilbake til boet, noe som isolert sett taler for en løsning uten konkurs.

Horstad er på sin side noe oppgitt over farten til arrangørse­lskapet.

– Jeg har inntrykk av at det er lite fremdrift, sier han.

– Hva tenker du om at Interspons nå begjaerer konkurs?

– Jeg er ikke i posisjon til å stoppe det. Hver enkelt kreditor må treffe sine valg om hva som bli best for dem. Men det er et stykke vei fra begjaering til konkursåpn­ing. Masse kan skje på veien.

Kreditoren­e venter

For selskapet Flex reklame er det ikke aktuelt å begjaere Bergen

2017 konkurs. De krever mellom

2,8 og 2,9 millioner kroner.

– Jeg forstår ikke hvorfor Interspons gjør dette. Hva er det de ønsker å oppnå? Dette er det oss kredtiorer som taper penger på. Jeg skjønner at de er forbanna. Det er vi jo alle. Men å begjaere sykkel-VM konkurs hjelper ikke saken vår, sier Espen Hansen i Flex reklame.

Selskapet har lenge vaert klar over at arrangørse­lskapet kan miste momskompen­sasjonen.

– Så det er ikke noe vits for oss å begjaere dem konkurs. Det vil vi bare tape penger på selv, sier Hansen.

Han forteller at det er en stund siden de hørte fra VMarrangør­en.

– Det er total stillhet som vanlig. Det skjer absolutt ingenting. De ba om tid ut første kvartal, så vi har ikke annet valg enn å vente.

 ?? ARKIVFOTO: TOR HØVIK ?? HULL I DEKKET: Arrangørse­lskapet fikk lavere sponsorinn­tekter enn budsjetter­t. Salget av VM-effekter og hospitalit­y er også mye lavere enn ventet, ifølge møtet med Kulturdepa­rtementet.
ARKIVFOTO: TOR HØVIK HULL I DEKKET: Arrangørse­lskapet fikk lavere sponsorinn­tekter enn budsjetter­t. Salget av VM-effekter og hospitalit­y er også mye lavere enn ventet, ifølge møtet med Kulturdepa­rtementet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway