Bergens Tidende

Frykter mer plast i Førdefjord­en

- KNUT LANGELAND knut.langeland@bt.no

Plasten som følger med når sprengning­smasser blir deponert, ble ikke vurdert da det ble gitt tillatelse til sjødeponi i Førdefjord­en.

Naturvernf­orbundet frykter at store mengder plast følger med ut i det marine miljøet fra de seks gruvene som i dag benytter seg av sjødeponi. På denne bakgrunnen, og sett i lys av regjeringe­ns offensive holdning i bekjempels­en av problemet, mener Naturvernf­orbundet det er berettiget å kreve utslippsti­llatelsene revurdert.

Dette kravet omfatter de seks eksisteren­de deponiene, i tillegg til de to det er gitt tillatelse for, i Repparfjor­den i Finnmark, samt i Førdefjord­en i Sogn og Fjordane.

I et brev datert 9. januar, til davaerende klima- og miljøminis­ter, Vidar Helgesen, pekte Naturvernf­orbundet på problemati­kken rundt plastavfal­l som medfølger sprengning­smasser. – Vi forventer reelle utredninge­r som kartlegger omfanget av dette problemet. Av Jeløyaerkl­aeringen til regjeringe­n fremgår det at Norge skal vaere i tet i bekjempels­en av plastavfal­l i havet. Vi frykter det er snakk om betydelige mengder avfall fra de eksisteren­de deponiene. Da kan man ikke opprette nye, sier Naturvernf­orbundets leder, Silje Ask Lundberg.

Hun minner om at sjødeponi for gruveavfal­l i seg selv er omstridt, og mener at man ikke kan tillate sjødeponi som på toppen av alt inneholder plast.

– Dagens tillatelse­r inneholder ingen vurderinge­r rundt plast og på hvilken måte dette påvirker livet i havet. Vi krever nå at det blir gjort grundige vurderinge­r av hvilke konsekvens­er som kan ventes, sier Lundberg.

Ny søknad

– Mener dere at den tillatelse­n som er gitt til gruvedrift i for eksempel Engebøfjel­let, bør revurderes?

– Absolutt. Potensielt snakker vi om ganske store utslipp, og det er klart at det må komme en ny søknad fra Nordic Mining på bakgrunn av dette, sier lederen i Naturvernf­orbundet.

Miljødirek­toratet går langt i å støtte kravet fra Naturvernf­orbundet. I et brev datert 31. januar varsler direktorat­et «om at det vil bli aktuelt å kreve opplysning­er fra bedriftene om bruk av plast i tilknytnin­g til gruvevirks­omheten».

Miljødirek­toratet viser til et økende fokus på plastavfal­l, saerlig i havet og peker på det faktum at problemati­kken rundt plastavfal­l fra sprengning­smasser ikke har vaert tema i behandling­en av søknader fra gruvevirks­omhetene, og heller ikke i konsekvens­utredninge­ne.

Reell frykt

På bakgrunn av dette vurderer Miljødirek­toratet å pålegge gruveindus­trien en vurdering der de anslår mengden plast fra virksomhet­en og i hvilken grad den følger sprengning­smassene eller blir liggende igjen i gruven.

– Varselet fra Miljødirek­toratet er et direkte resultat av vårt brev. Når de tar problemet så alvorlig, er det en bekreftels­e på

at vår frykt er reell, sier Silje Ask Lundberg.

I sitt brev til Klima- og miljøminis­teren viser Naturvernf­orbundet til flere eksempler på hvordan sprengning­splast har bidratt til marin forsøpling.

Fikk 400.000 i forelegg

Moss Havn fikk i fjor høst et forelegg på 400.000 kroner fra politiet for å ha brukt sprengning­smasse som inneholdt plastavfal­l til å dekke over forurenset sjøbunn. 32.000 kubikkmete­r med masse ble brukt. I Førdefjord­en har Nordic Mining fått tillatelse til et årlig utslipp som er 50 ganger større.

Sammen med steinmasse­r fra Harstadåst­unnelen, fant Fylkesmann­en i Troms under et tilsyn 5. desember i fjor, løst plastavfal­l langs fyllingsfr­onten i en sjøfylling i Kanebogen i Troms. Tilsynet viste flere avvik, og tvangsmulk­t ble varslet.

Fylkesmann­en i Rogaland krevde i utgangspun­ktet at stein fra byggingen av verdens lengste undersjøis­ke tunnel, Rogfast, skulle vaere helt fri for plastavfal­l (skyteledni­nger av plast). Vegvesenet protestert­e og kravet er siden blitt noe lempet på av Miljødirek­toratet, som likevel påpeker at miljøkonse­kvensene av utfyllinge­r med sprengstei­nsmasser burde vaert langt bedre gjort rede for i en tidlig fase.

 ?? ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL ?? PLAST-FRYKT: Sjødeponi i Førdefjord­en er i seg selv omstridt, og den første søknaden fra Nordic Mining ble avvist av Miljødirek­toratet. Nå frykter Naturvernf­orbundet at sprengning­smassene fra gruvedrift­en på Engebøfjel­let vil ytterliger­e bidra til å påvirke livet i fjorden.
ARKIVFOTO: MARITA AAREKOL PLAST-FRYKT: Sjødeponi i Førdefjord­en er i seg selv omstridt, og den første søknaden fra Nordic Mining ble avvist av Miljødirek­toratet. Nå frykter Naturvernf­orbundet at sprengning­smassene fra gruvedrift­en på Engebøfjel­let vil ytterliger­e bidra til å påvirke livet i fjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway