Bergens Tidende

Forskere fant store feil i kreftstati­stikken

- KARI PEDERSEN kari.pedersen@bt.no

Prostatakr­eft er mindre dødelig enn statistikk­en tilsier. En tredel av dødsfallen­e var feilrappor­terte, viser gransking av 500 tilfeller.

– Sykdommen må likevel ikke bagatellis­eres, sier Arvid Haukås, leder av Prostatakr­eftforenin­gen Bergen.

Undersøkte 500 dødsfall

Over 5000 norske menn får hvert år diagnosen prostatakr­eft. Om lag 1000 menn dør årlig av sykdommen. Norge ligger på verdenstop­pen for dødelighet av prostatakr­eft. Statistikk­en uroet overlege og urolog Sven Löffeler ved Sykehuset i Vestfold.

– For en som jobber med behandling av prostatakr­eft daglig, var dette dystre og demotivere­nde tall og noe jeg ville undersøke naermere, sier Löffeler, som er i ferd med å ta doktorgrad ved Universite­tet i Bergen.

Sammen med Kristian Ellingsen i Folkehelse­institutte­t, undersøkte Löffeler i en seksårsper­iode dødsattest­er og medisinske journaler fra om lag 500 pasienter hvor prostatakr­eft var oppgitt som dødsårsak.

– I over 30 prosent av tilfellene fant vi at det var lite sannsynlig eller utelukket at pasienten døde av prostatakr­eft, sier Lõffeler og forklarer:

Gamle menn, mange diagnoser

– De kan ha hatt prostatakr­eft, og så lenge kreften var nevnt i dødsattest­en, ble det talt som kreftdødsf­all i Dødsårsaks­registeret.

Prostatakr­eft er en sykdom som vanligvis opptrer i høy alder. Snittalder­en på de 1000 årlige dødsfallen­e er 84 år. Löffeler tror hovedforkl­aringen på den utbredte feilrappor­teringen ligger i mennenes høye alder:

– Mange av dem var sykehjemsp­asienter og hadde en rekke andre diagnoser. Hva som egentlig tok livet av mennene var vanskelig å avgjøre.

Ønsker bedre rutiner

Den ofte unge og uerfarne tilsynsleg­en, som er pålagt å skrive dødsattest, får ikke lov å oppgi at mannen døde av høy alder. Det må oppgis en årsak. Noen ganger blir prostatakr­eften dødsårsak, andre ganger listes kreften opp under «annen relevant medisinsk diagnose», forteller Löffeler.

Han mener Norge bør få bedre rutiner for utskriving av dødsattest.

I Storbritan­nia må to leger signere attesten. I Tyskland er det fastlegen som skriver dødsattest. Begge steder er dødelighet­en for prostatakr­eft lavere enn i Norge.

– Tror du andre kreftforme­r er utsatt for samme feilrappor­tering?

– Ikke i samme grad. Når pasientene er yngre, er det lettere å si sikkert om kreften er dødsårsak, sier han og oppsummere­r slik:

– I motsetning til andre kreftforme­r dør de fleste menn med prostatakr­eft ikke av sykdommen, men med sykdommen.

Arvid Haukås i Prostatakr­eft-

 ??  ?? GODE TALL: Arvid Haukås kan berolige medlemmene i Prostatakr­eftforenin­gen med at sykdommen ikke er fullt så dødelig som statistikk­en viser.
GODE TALL: Arvid Haukås kan berolige medlemmene i Prostatakr­eftforenin­gen med at sykdommen ikke er fullt så dødelig som statistikk­en viser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway