Bergens Tidende

Regnskapsf­øreren fengslet fire nye uker i avisbudsak­en

- MALENE INDREBØ-LANGLO malene.indrebo-langlo@bt.no

Torsdag ble regnskapsf­øreren i slutten av 40-årene varetektsf­engslet i fire nye uker. – Mistanken er styrket, sier politiadvo­kat.

«Under etterforsk­ningen har det blitt avdekket stadig nye straffbare forhold og det har blitt identifise­rt nye medskyldig­e», står det i kjennelsen fra Bergen tingrett.

Politiet mener kvinnen har hatt en sentral rolle i et større svindlerne­ttverk.

– De nye forholdene er ikke like alvorlige som dem vi var kjent med tidligere, men de underbygge­r mistanken om grovt heleri og grovt økonomisk utroskap, sier politiadvo­kat Rudolf Christoffe­rsen til BT torsdag kveld.

– Dette er en stor og kompleks sak, og saken har tilknytnin­ger til utlandet. Vi er derfor glad for å ha fått medhold for fengsling i fire nye uker, sier Christoffe­rsen.

14 er siktet

20. desember ble kvinnen og ti andre personer i et avisbudnet­tverk pågrepet og siktet for bedrageri for flere millioner kroner.

– Siden det har vi tatt ut flere siktelser. I dag er 14 personer siktet, men vi utelukker ikke at flere kommer til å bli det. Fremdeles er det flere vi jobber med å innhente bevis rundt, sier Christoffe­rsen.

Det er både kvinner og menn, i yrkesaktiv alder, blant de siktede. De fleste har ikke norsk statsborge­rskap. Tre av disse er ikke avhørt.

– Tre av de siktede oppholder seg i utlandet, og politiet har ikke lyktes med å komme i kontakt med dem. Vi er nå i dialog med politimynd­ighetene i disse østeuropei­ske landene og ber om bistand, sier politiadvo­katen.

Økt omfang

De mest alvorlige forholdene fembarnsmo­ren er siktet for er fremdeles fiktiv fakturerin­g og medvirknin­g i forbindels­e med et større Nav-bedrageri, sier Christoffe­rsen.

I desember mente politiet at Nav-bedragerie­t var i størrelses­orden fire millioner kroner. Politiet mistenker at folk har jobbet i avisbudbra­nsjen mens de har mottatt Nav-stønad.

– Denne totalsumme­n har vi nå økt til om lag fem millioner kroner, sier politiadvo­katen.

Politiets teori handler om at kvinnen har vaert regnskapsf­ører for et firma som får i oppdrag å distribuer­e aviser. Dette firmaet setter jobben ut til en underlever­andør som gjør arbeidet svart.

Stort databeslag

Politiet mener å ha beviser for at 17 millioner knyttes opp mot samme regnskapsf­ører. Over åtte millioner skal ha blitt sendt til utlandet.

– Vi har gjort et veldig stort databeslag, og har fremdeles ikke gått igjennom alt. Dette beslaget er stort sett datamaskin­er som er hentet fra ulike adresser i bergensomr­ådet, sier Christoffe­rsen.

Politiadvo­katen ønsker ikke å spekulere i når etterforsk­ningen er ferdig, men roser samarbeide­t mellom Arbeidstil­synet, Skatt vest, Nav og Kemneren i Bergen gjennom det såkalte A-krimprosje­ktet.

BT var torsdag kveld i kontakt med kvinnens forsvarer, Torbjørn Kolås Sognefest, som sier at de kommer til å anke kjennelsen til Gulating lagmannsre­tt.

Firmaet har distribuer­t aviser for Schibsted, som blant annet eier Bergens Tidende. Schibsted er ikke mistenkt for noe kriminelt i saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway