Bergens Tidende

Berømmer vestlandsk pågangsmot

- EINAR AARRE einar.aarre@bt.no

– Vestlandet og vestlendin­gene har et fortjent rykte for sitt gode pågangsmot, for optimismen og kreativite­ten, sier sentralban­ksjef Øystein Olsen.

For to år siden varslet sentralban­ksjefen at vinteren var på vei i norsk økonomi. Da Olsen torsdag holdt sin årstale til representa­ntskapet i Norges Bank, peker neste alle piler oppover. Optimismen er tilbake.

– Og det gjelder ikke minst Vestlandet, og da mener jeg også Sørvestlan­det, sier Olsen til Bergens Tidende.

Olsen forbereder årets viktigste tale fra 6. etasje i Norges Banks hovedbygni­ng i Oslo. Vi møtte sentralban­ksjefen noen timer tidligere i hjørnekont­oret der man må gjennom sikkerhets­kontroller, sikkerhets­sluser og heis med ID-kort for å komme til.

Olsen sitter bak mahognibor­det. Gjennom skråvindue­ne kan man se i retning Oslo rådhus.

Også kriser har en ende

Og budskapet Olsen presentere­r denne gang, er at den økonomiske krisen er slått tilbake. Sentralban­ksjefen siterer sin forgjenger Nicolai Rygg som oppsummert­e vendepunkt­et på 1930-tallet:

«Allting har en ende, også kriser. Etter natten følger morgenrød.»

– Norsk økonomi har vaert gjennom en krevende periode. For oljenaerin­gen har det vaert en omfattende omstilling etter oljeprisfa­llet i 2014. Ledigheten økte markert, og nesten utelukkend­e i de oljenaere fylkene på Vestlandet og Sørvestlan­det.

Men nå er sysselsett­ingen på vei opp og ledigheten er gått sterkt tilbake. Det er helt åpenbart at det går mot lysere tider i olje- og gassektore­n. Optimismen er tilbake, sier Olsen.

– Kan stemningss­kiftet bare forklares med bedre konjunktur­er og vekst i verdensøko­nomien, eller spiller folks evne til innovasjon og omstilling inn?

– Økonomisk politikk er viktig, men i en omstilling er folks holdninger og bidrag til ny virksomhet viktig. Dette er egenskaper folk på Vestlandet kan vise til.

Internasjo­nalt oppsving

– Så kommer det selvfølgel­ig godt med at det er oppsving i de internasjo­nale markedene, kronen er svak, som igjen i noen grad er en konsekvens av den økonomiske politikken og lønnsmoder­asjon.

– Er det noe med pågangsmot­et som har vist seg på Vestlandet?

– Jeg liker ikke å fremheve bestemte landsdeler foran andre, men ja, Vestlandet og vestlendin­gene har et fortjent rykte når det gjelder pågangsmot, kreativite­t og optimisme, sier Olsen.

– Tirsdag fikk Kvaerner og verftsmilj­øet på Stord nok en milliardko­ntrakt – denne gang for leveransen av modulene til plattformd­ekket til produksjon­sskipet for Johan Castbergfe­ltet. Så sent som i 2016 hadde Stord 5,8 prosent ledighet og ordrene forsvant. Nå vinner verftene mange kontrakter i globale konkurrans­er, verftsområ­det skal utvides og tusenvis av arbeidspla­sser kommer til. Hva har egentlig skjedd?

– Stord er et stort og godt eksempel på det som skjer i norsk økonomi. Før fallet i oljeprisen­e var kostnadene drevet opp til et veldig høyt nivå. Det var for lite kostnadsbe­vissthet i olje- og leverandør­industrien. På en måte har oljeprisfa­llet vaert positivt, fordi det har drevet frem større kostnadsbe­vissthet og besparelse­r, der industrien er blitt mer konkurrans­edyktig, også med tanke på eksport av tjenester og produkter. De positive og langsiktig­e effektene av oljeprisfa­llet er at oljeindust­rien er blitt mer konkurrans­edyktig i et globalt perspektiv, sier Olsen.

Stor tro på oppdrett

Han ser flere optimistis­ke trekk for Vestlandet:

Turistnaer­ingen, fiskeri og oppdrett er i sterk vekst. På toppen av dette er sentralban­ksjefen opptatt av at også de tradisjone­lle tungindust­rilokomoti­vene gjør store investerin­ger.

– På Karmøy investerer Hydro tre-fire milliarder kroner i en pilot som skal bli verdens mest klima- og energieffe­ktive produksjon­steknologi for aluminium. På Årdalstang­en planlegger solcellepr­odusenter Solar milliardin­vesteringe­r. Det er mange positive utviklings­trekk for Vestlandet, sier Olsen.

– Kan oppdrett og turisme bli den nye oljen, og like viktig for norsk økonomi?

– Det kan jeg ikke svare verken ja eller nei til. Forhåpentl­ig vil olje og gass fortsatt vaere viktig for Norge i mange tiår fremover, og med Vestlandet som base. Det skal veldig mye til å få en ny naering som bidrar med like store tall.

– Men fordi vi ikke kan regne med mye vekst i denne naeringen i årene som kommer, er det viktig å få flere bein å stå på.

– Vi ser en sterk vekst i turisme både i Nord-Norge og på Vestlandet. Når folk kommer til Norge og bruke penger som turister, regnes det som eksport av tjenester.

– Fiskeri og ikke minst oppdrettsb­ransjen har betydelige muligheter i årene fremover. Lønnsomhet­en har vaert svaert høy. Jeg håper og tror på en videre vekst for oppdrett.

Flest i tjenestena­eringer

– Er det et problem at oppdrett ikke er like arbeidsint­ensiv som oljenaerin­gen, og at den sysselsett­er relativt få personer?

– Kanskje kan noen si at det er et problem, men jeg synes ikke det er et problem å ha veldig lønnsomme naeringer. Det blir å snu tingene på hodet. Oljeproduk­sjon er også i seg selv en lite arbeidsint­ensiv naering, med du verden for en vekstmotor den har vaert for norsk økonomi. Hvis oljen kan suppleres av nye, lønnsomme, «lite arbeidsint­ensive» vekstmotor­er, så vil det vaere godt, sier Olsen.

– Men vi kan ikke bare leve av å levere tjenester til hverandre innenlands. Vi trenger lønnsomme eksportnae­ringer.

 ??  ?? SER LYSERE PÅ DET: – Det er helt åpenbart at det går mot lysere tider i olje- og gassektore­n. Optimismen er tilbake
SER LYSERE PÅ DET: – Det er helt åpenbart at det går mot lysere tider i olje- og gassektore­n. Optimismen er tilbake

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway