Bergens Tidende

– Europa spiller hasard med egen sikkerhet

- ERIK JENSEN erik.jensen@pol.dk

Truslene mot vårt lille kontinent hoper seg opp, men mangelen på politiske løsninger er klar, mener eksperter.

I år setter den internasjo­nale sikkerhets­konferanse­n i München fokus på et ømt punkt: Utrygghete­n i Europa.

Her går det bra. Vi har lagt finanskris­en bak oss, selv i landene mot sør blomstrer økonomien og arbeidsløs­heten faller. Flyktnings­trømmene er blitt mindre. I kontinente­ts ledende land, Tyskland, ser det dessuten ut til at man får en ny, stabil regjering etter nesten et halvt års ventetid.

Jo, Europa ligger godt til i verdens smørøye – eller gjør vi?

– Det er jo nesten ironisk. Økonomien er kommet godt i gang her i Europa, i Asia og USA. Men likevel er det stor usikkerhet blant oss og rundt oss. Det europeiske kontinente­t er på vei inn i en god periode, men militaert og sikkerhets­politisk lever vi i en saerdeles komplisert tid, sier Danmarks ambassadør i Tyskland, Friis Arne Petersen.

Sørgelig aktuelt

Når toppolitik­ere møter generaler og grasrotrep­resentante­r i skjønn forening på konferanse­n er hovedtemae­t Europas sikkerhet. Og det er et sørgelig aktuelt tema, mener Friis Arne Petersen.

– Vi er under press på mange fronter. Russland oppfører seg aggressivt overalt og prøver å styrke sin innflytels­e i en allianse med Erdogans Tyrkia i Syria. Men i tillegg kommer alle truslene som ikke egentlig handler om militaer og forsvar – uberegneli­ge Donald Trump, flyktninge­r, digital krigføring, helse, energi og miljø, sier Friis Arne Petersen.

– Det fine med konferanse­n i München i år er nettopp at man ikke bare snakker om klassiske temaer for sikkerhet, men tar opp alle de globale utfordring­ene og truslene, mener han.

Trusselen fra Russland

Militaert kommer truslene i første omgang fra Russland. Under Vladimir Putin har Russland annektert Krim-halvøyen fra Ukraina, og opprustnin­gen er så voldsom at den også gjelder barnesolda­ter. Barnehaere­n, Junarmilja, med soldater mellom 11 og 18 år, som blant mye annet laerer å kaste med granater og skyte med kalasjniko­v-gevaerer, har vokst eksplosivt i løpet av de siste årene og teller nå 190.000 barn og unge.

 ??  ?? AGGRESSIV ALLIANSE: Russland oppfører seg aggressivt overalt og prøver å styrke sin innflytels­e i en allianse med Erdogans Tyrkia i Syria.
AGGRESSIV ALLIANSE: Russland oppfører seg aggressivt overalt og prøver å styrke sin innflytels­e i en allianse med Erdogans Tyrkia i Syria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway