Bergens Tidende

Trump taus om våpenlover etter skolemassa­kren

-

USAs president Donald Trump fokuserte på mental helse og nevnte ikke strengere våpenlover da han talte til folket om skolemassa­kren som krevde 17 liv i Florida.

hadde postet en kommentar på YouTube der han sa han ønsket å bli en profesjone­ll skytter. Men FBI greide ikke å identifise­re eller lokalisere ham.

Samtidig sa lederen for den rasistiske nasjonalis­tmilitsen Republic of Florida, Jordan Jereb, at Cruz hadde vaert med i organisasj­onen og deltatt i paramilita­ere øvelser.

Kritikk for sen reaksjon

Trump har fått krass kritikk for at Det hvite hus drøyde i 18 timer med intense overveiels­er før pressetals­kvinnen Sarah Sanders varslet at presidente­n skulle tale til nasjonen.

Tidligere på dagen sendte han ut en symbolsk erklaering om at nasjonen sørger sammen med dem som mistet sine kjaere, og varslet at det skulle flagges på halv stang på ambassader og offentlige og militaere bygninger.

«Ingen barn, laerere eller noen andre skal måtte kjenne seg utrygge i en amerikansk skole», tvitret Trump

Medelever redd ham

Samtidig som den 19 år gamle Nikolas Cruz, som er siktet for skytingen, satt i lange avhør i fengselet i Fort Lauderdale, har det dukket opp flere detaljer om hans «forurolige­nde» profil i sosiale medier, og meldinger om at han en periode fikk psykiatris­k behandling.

Et utdrag fra Instagramk­ontoen hans viser at han flere ganger har posert med våpen som pistoler og kniver, og i et av innleggene ber han om råd for å kjøpe en spesifikk haglemodel­l. Han skal også ha skrytt av hvordan han drepte dyr.

Flere av hans tidligere medelever beskriver ham som våpengal. En av elevene sier til en lokal TV-kanal at flere hadde spøkt med at han kom til å angripe skolen.

NTB

 ?? FOTO: CAROLYN KASTER, AP ?? FÅR KRITIKK: President Donald Trump har fått kritikk for at han drøyde lenge med å kommentere skolemassa­kren.
FOTO: CAROLYN KASTER, AP FÅR KRITIKK: President Donald Trump har fått kritikk for at han drøyde lenge med å kommentere skolemassa­kren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway