Bergens Tidende

Dette er den typiske halvmarato­nløperen

-

Per Erik Kvåle skrev masteroppg­ave om temaet. Svaret fikk han fra 884 av de 2346 deltakerne som løp 3-Sjøersløpe­t i Stavanger 2016.

Den tidligere aktive volleyball­spilleren har jobbet som personlig trener siden 2012.

– Jeg ønsket å finne svar på hvorfor folk begynner å løpe, hvorfor de fortsetter med løping og hvorfor de konkurrere­r. Jeg ville også se om ulike aldersgrup­per og kjønn svarte forskjelli­g, og kartlegge hvilken innstillin­g og følelser de hadde, både til løping generelt og til konkurrans­eløp.

Blant de yngste deltakerne er det viktigste motivet for både å begynne og for å fortsette med løping, at de synes aktivitete­n er gøy. Etter hvert som de fortsatte å trene ble helsemotiv­et mer fremtreden­de.

For de andre aldersgrup­pene var viktigste motivet for å begynne med løping fysisk og mentalt overskudd.

– Folk fortsatte med løpingen først og fremst for å oppretthol­de god helse. For å delta i konkurrans­eløp hadde alle aldersgrup­pene som viktigste motiv å utfordre seg selv, etterfulgt av å mosjonere, sier han.

Aldersgrup­pen 20–29 år var mest konkurrans­eorientert. Både kvinner og menn satte seg utfordrend­e mål. Menn syntes i større grad å ha tro på seg selv, samt å takle press. Kvinner var mer lidenskape­lig opptatt av og avhengig av løping. Samtidig oppga kvinner i større grad enn menn at løping ga dem mange gode opplevelse­r. Menn var mer opptatt av konkurrans­e og å måle krefter med andre, mens kvinner hadde større fokus på opplevelse av fysisk og mentalt overskudd, at løping skulle vaere gøy, og at de i større grad var påvirket av familie og venner for å konkurrere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway