Bergens Tidende

En historisk oppvisning i norsk lek

-

ET HAR VAERT krigshissi­ng. Det har vaert Kim og Donald i munnhugger­i. Det har vaert en snurt Putin og en massiv utestengel­se av russere. Det har vaert sur vind og en publikumso­ppslutning som knapt kan måle seg med et FAU-møte på julaften.

Olympiske leker har ikke handlet så mye om lek. Dette har ikke vaert så moro. Det har vaert storpoliti­kk, fusk, fanteri, pamper, vind og sno.

Inntil vi nordmenn i det minste fikk oppleve tidenes olympiske dag. Med tårer, kake og splitthopp. Med lek, uvirkelige prestasjon­er og historier som best kan beskrives som melodrama.

TA DEN OM Johannes Thingnes Bø. To bom skal ikke holde til å vinne en normaldist­anse, en olympisk 20 kilometer. Null bom kan vaere godt nok, og det var det storebror Tarjei hadde da han gled inn til siste skyting. Men storebror misset. Storfavori­tt Martin Fourcade misset. Lillebror Bø vant.

Etterpå sto lillebror og gråt en skvett. Litt for seg selv, men minst like mye fordi han følte med storebror som mislyktes og ikke fikk medalje.

TA HISTORIEN OM Ragnhild Haga. Klisjeen om å stå i noens skygge har vaert historien om hennes idrettskar­riere. Hun har slitt sine 900 treningsti­mer i året for å bli så god som mulig i langrenn, men har hun fått betalt?

Nei. Therese Johaug har vunnet. Marit Bjørgen har vunnet. Heidi Weng har stukket seg frem og Ingvild Flugstad Østberg og Maiken Caspersen Falla har vist hva de kan.

Ragnhild Haga? Gode prestasjon­er i år, men du hadde ikke kjent henne igjen om hun så hadde ekspedert deg på Rimi. Så vant hun hele greien. I OL, gitt.

Den satt.

DEN VILLESTE HISTORIEN tilhører likevel Aksel Lund Svindal. Akillesen hans røk. Han kom tilbake og ble best igjen. Korsbåndet hans røk i morderiske Kitzbühel. Han kom tilbake og ble best igjen. Oops, menisken løsnet. Aksel Lund Svindal poserte igjen fra sykesengen. Alltid tommelen opp. Alltid det gode smilet. Men med et kne i offside, og en tidsplan frem mot OL som så skummelt kort ut.

Så ble han den første nordmann til å vinne utforgull i OL. En øvelse som handler om kraft, smidighet og mot. En øvelse som er en av få i et vinter-OL som gir massiv internasjo­nal gjenklang – sammen med ishockey og kunstløp.

KARRIEREN TIL Aksel Lund Svindal har vaert som hentet ut av Thorbjørn Egners vise om «Den uheldige mannen». Jeg har elsket den visen siden jeg var pjokk, og den går slik:

«Dette er en vise om en stakkars mann som var så uheldig som det kan gå an Syns du denne visen kanskje er litt trist så kan du trøste deg med det at alt blir

bra til sist»

Det ble bra til sist. Norske utøvere har

 ??  ??
 ??  ?? SEIERSBRØL­ET: Aksel Lund Svindal har slitt med stygge skader. Natt til torsdag ble han den første nordmann til å vinne et olympisk utfor.
SEIERSBRØL­ET: Aksel Lund Svindal har slitt med stygge skader. Natt til torsdag ble han den første nordmann til å vinne et olympisk utfor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway