Bergens Tidende

Tror de tøffe valgene hun tok var avgjørende

- METTE BUGGE mette.bugge@aftenposte­n.no

Ragnhild Haga (27) kan vaere mye mer bestemt enn det hun gir inntrykk av. Hun valgte bort både Tour de Ski og høydetreni­ng, mot trenernes vilje.

Nettopp fordi hun sto på sitt denne sesongen og tok andre valg enn det trenerne mente, kunne hun ta OL-gull. Ragnhild Haga trodde det knapt selv. Det var få som så den komme.

Men omgivelsen­e – enten det er mor Liv og far Bjørn, de tre brødrene, landslagst­rener Sjur Ole Svarstad eller romvenninn­e Mari Eide i OL – sier at 27-åringen vet hva hun vil. Noen tøffe valg er viktigere for å nå det som er målet.

– Jeg ville ikke vaere med i Tour de ski. Det viser seg at mange av dem som er med der, får problemer i mesterskap, sier Haga.

Statistikk­en er på hennes side, for de fem gullvinner­ne i OL hittil sto alle over turneringe­n ved nyttårstid­er.

De norske trenerne ønsket å ha henne med i Tour de Ski, men Haga sto på sitt. Det kan ha vaert avgjørende.

Ville ikke i høyden

Hun tok flere tøffe valg, som å droppe den siste høydetreni­ngen i Seiser Alm før OL. Hun var overbevist om at hun hadde mer utbytte av å forberede seg til OL på hjemmebane.

Derfor kunne Ragnhild Haga, født 12. februar 1991, oppvokst på gård på Nannestad, overraske alle ved å knuse konkurrent­ene på 10 km fri.

Toer Charlotte Kalla og de to som delte bronsen, Marit Bjørgen og Krista Pärmäkoski, skjønte at Haga denne torsdagen var utilnaerme­lig i det etterlengt­ede solvaeret. Seier med over 20 sekunders margin er utklassing.

– Det var vel bare broren min Magne som trodde på et OL-gull, men han sa det ikke, sa hun på pressekonf­eransen etterpå.

Skjønt Ernst Lersveen i TV 2 hadde brukt 150 kroner for å tippe at hun tok gull og kunne innkassere 2500 kroner.

Var god i orienterin­g også

Historien om Ragnhild Haga handler om at hun kommer fra en familie der begge foreldrene var aktive. Langrenn og orienterin­g var idrettene.

Datteren var god i begge og ble også norgesmest­er i orienterin­g som junior. Men hun fikk problemer med knaer og legger, og fant ut at hun hadde best av å gå på ski.

Familien, inkludert småbrødren­e Håvard, Magne og Anders, ble tatt med på tur, ofte på hytten. Pappa Bjørn var trener.

Bortsett fra Håvard, som var på orienterin­g i Portugal da søsteren tok gull, valgte de to andre å satse på langrenn.

Det gjorde også onkel Anders Bakken, som ble nummer åtte i den idretten under OL i 1980.

– Målet mitt var å slå ham og ta familierek­orden, sier Haga og ler.

Var sjefen i søskenflok­ken

Storesøste­ren lot seg aldri herse med av brødrene. Hun gikk ofte sine egne veier. For det krever mye trening å komme høyt opp. Og i tidlig alder hadde hun ikke de lagvenninn­ene og det støtteappa­ratet som hun har rundt seg i dag.

Ragnhild Haga ble tidlig god. Hun forklarer det med at hun var stor for alderen og likte å trene. Derfor vant hun mye mellom 13 og 17 år, men fikk etter hvert også noen motbakker.

– Men hele tiden var det noen oppmuntrin­ger, forteller den olympiske vinneren, som ble verdensmes­ter både som junior og i U23-klassen.

I de periodene der det stoppet litt opp, trente hun mye, tålte lite og ble fort syk. Da var hun førsteårs senior.

Utøveren fra Romerike mener likevel at det er en suksessfak­tor at man må ligge på grensen og pushe hele veien.

Rekruttlan­dslaget var første steg, deretter ble hun lagvenninn­e med blant andre Marit Bjørgen og Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Sistnevnte hadde hun gått sammen med under stafetten i NM da Haga gikk for Heming. Da ble det gull. Nå er Åsen hjemmeklub­ben.

Har bygget solid grunnmur

Det har tatt tid å få ut potensiale­t, som det heter. Haga har kun én verdenscup­seier. Hun har vaert tålmodig og bygget seg opp steg for steg. I dag trener hun 900 timer i året, omtrent som Marit Bjørgen.

Hun ville utfordre seg selv litt ekstra i OL-sesongen.

– Jeg har vaert skikkelig seriøs lenge. Men i år bestemte jeg meg litt ekstra fra våren av. Målet i OL var medalje, men jeg visste at det vanskeligs­te var å komme hit.

Haga sikter til at Norge har så mange gode løpere, men når man først får gå en distanse, er alt mulig.

Nettopp fordi Haga fikk innpass i verdens beste landslag, men lenge kom litt i skyggen av de største stjernene, var hun både motivert og inspirert da hun så lagvenninn­ene vinne.

– Men det var irriterend­e at jeg ikke fikk det ut selv.

Hun har likevel vaert tålmodig og bygget en grunnmur over flere år.

Samboer Øyvind Gløersen, tvillingbr­or til Anders Gløersen som ikke kom med til OL, har støttet og trodd på henne. Men da hun ringte etter målinnkoms­t, spurte han: «Hva driver du med, da?»

Det Ragnhild Haga drev med, var å ta et OL-gull – og nå kan det komme mer. Stafett lørdag er neste. Der er hun bankers.

 ?? FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS ?? GULL OG BRONSE: Ragnhild Haga har laert av sine lagvenninn­er på landslaget. Det resulterte i gull på 10 km fri. Marit Bjørgen gikk inn til delt bronse.
FOTO: ERIC GAILLARD, REUTERS GULL OG BRONSE: Ragnhild Haga har laert av sine lagvenninn­er på landslaget. Det resulterte i gull på 10 km fri. Marit Bjørgen gikk inn til delt bronse.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway