Bergens Tidende

Skjønnhet møter grusomhet i «Sweet Country»

-

Rasistisk forakt og fornedrels­e spilles ut i et storslått, australsk landskap.

Det digre landskapet er like vakkert som det er krevende, både å underlegge seg og å ferdes i. Eller leve i, vaere seg for nybyggere eller for svarte som er i ferd med å miste sin historie og kultur.

DETTE ER ET aspekt regissør Warwick Thornton, selv aborigin, tar opp på en måte som vekker ubehag langt ut over ubehaget det er å høre en hvit mann omtale svarte som «beholdning». De herskendes tanker er de herskende tanker, sa Karl Marx, og her får vi se ett aspekt ved det: hvordan den undertrykt­e tar opp i seg undertrykk­erens ideer om egenverdi og rolle. Slik blir den undertrykt­e sin egen undertrykk­er, og et redskap for å holde andre nede og oppretthol­de herskerens makt.

Som de fleste nyere westernfil­mer, skriver også Thorntons seg inn i den revisjonis­tiske tradisjone­n, der perspektiv og sympati ligger hos urbefolkni­ngen, som tradisjone­lt var fienden, og hvor nybyggerne ikke er ubetinget helter, men inntar en rekke menneskeli­ge valører.

THORNTONS STIL ER både flytende og abrupt, med innklipp som viser små glimt av hva som har skjedd og hva som skal komme. Midt i all grusomhete­n baerer «Sweet Country» i seg en stor, filmatisk skjønnhet og en relevans som strekker seg ut over den historiske betydninge­n filmen har rent indremedis­insk i Australia. For man behøver ikke vaere troende for å låne øre til Freds bibellesni­ng.

Et av de første versene han leser peker direkte mot vår tid, og er fra Salme 8 i Det gamle testamente: «Hva er da et menneske, siden du kommer det i hu, et menneskeba­rn, siden du tar deg av det?»

 ??  ?? BRITT SØRENSEN
BRITT SØRENSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway