Bergens Tidende

«Black Panther» er rikere enn «en vanlig» superheltf­ilm

-

Filmen har en brodd som har manglet i sjangeren siden «The Dark Knight Rises».

moden i sin utforsknin­g av sammensatt­e problemer.

Trolig var det en del av planen, fordi regi- og manusjobbe­n ble gitt til Ryan Coogler. Denne unge, afroamerik­anske filmskaper­en beviste for alvor at han har evnen til å lage smart underholdn­ing med den subtile boksefilme­n «Creed» (2015) og den bitre filmen «Fruitvale Station» (2013). I begge disse har den lovende skuespille­ren Michael B. Jordan hovedrolle­n, og Jordan har også en sentral rolle i «Black Panther» som amerikansk­e «Killmonger». Han er uenig i hvordan monarkiet Wakanda (hvor filmen i stor grad foregår) styres, og prøver å destabilis­ere den afrikanske nasjonen.

SKJØNT, WAKANDA er ikke en hvilken som helst nasjon. Det fiktive landet har en spesiell plass i superheltu­niverset til selskapet Marvel og en populaer plass i «afrofuturi­smen»; en kunstretni­ng hvor afrikansk historie blandes med science fiction, og som er ment å vaere en motvekt til hvordan Afrika vanligvis omtales og forestille­s i fiksjon.

Tegneserie­ne som filmen er basert på er forfattet av tungvekter­e som Roxane Gay og Ta-Nehisi Coates. Sistnevnte er i dag en verdensber­ømt essayist og ble oversatt til norsk («Mellom verden og meg»).

Men den intellektu­elle tyngden hindrer ikke «Black Panther» i å vaere en film det er lett å like. Filmen introduser­er nasjonen og rollefigur­ene på en uanstrengt måte idet vi møter T’Challa (Chadwick Boseman) og hans familie. «Black Panther» starter med at han arver tronen etter farens død, og møter de politiske forpliktel­sene som venter i et land som har valgt å holde sin rikdom skjult for omverdenen. Komplikasj­onen er at Ulysses Klaw (Andy Serkis) kjenner til landets hemmelighe­ter, og sammen med nevnte Killmonger setter de to i gang et komplott som vil utfordre T’Challa og den skjøre politiske alliansen han er ansvarlig for.

FILMEN TAR SEG tid før (kom) plottet sparkes helt i gang: Det er som om filmskaper­ne frydes over muligheten til å forestille seg et afrikansk land uberørt av voldelige kolonimakt­er, og viser derfor heller frem landets saeregenhe­t. Og hvorfor skal de ikke det? Wakanda har en herlig fargepalet­t, med pastell, brunt og lilla, men også med avansert, kald teknologi. Filmens produksjon­sdesign er merkverdig nok til å kunne nytes i seg selv.

Men filmen har en emosjonelt engasjeren­de fortelling – og en relasjon med den virkelige verdenen som publikum befinner seg i. «Black Panther» tar et dristig valg når Killmonger­s motivasjon og hevnlyst viser seg å vaere enkelt å identifise­re seg med. Det er en vågal strategi i en fortelling at «skurken» er den rollefigur­en som ligner mest på en person fra den virkelige verden. Han er en outsider blant krigere og ledere, og han er den slemme i en film som handler om at det å vaere god er vanskelig.

DETTE ER NOE RIKERE enn «en vanlig» superheltf­ilm. Fordi «Black Panther» handler om mer enn

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway