Bergens Tidende

Førsteklas­ses bergenskri­m

-

Den tredje kriminalro­manen med BAjournali­st Alice Bratt er jordnaer, troverdig og intenst uhyggelig.

god observasjo­nsevne, har Yndestad også denne gang skrevet en uhyggelig og virkelighe­tsnaer fortelling fra bergensomr­ådet.

Plotet er en klassiker, nemlig «ung pike forsvunnet». I «Graven» handler det om to forsvinnin­gssaker. En ung jente blir brått borte i 1993, da Bratt var fersk BAjournali­st. Saken ble aldri oppklart. I 2010 forsvinner en annen ung jente, og de to forsvinnin­gssakene har enkelte fellestrek­k som involverer barneverne­t.

YNDESTAD SKRIVER stedsnaert på en måte som forsterker historiens troverdigh­et. Ungdom ved Sandsli videregåen­de skole samler inn penger ved Lagunen kjøpesente­r. Livets Ord, senere Credo-kirken på Bønes spiller en sentral rolle, det samme gjør de gamle bunkersene ved Knappenfje­llet. Yndestad drar veksler på egne erfaringer som mangeårig BA-journalist, og det er en fornøyelse å lese om livet i redaksjone­n. Leseren får innblikk i hvordan saker utvikles, og boken inneholder fiktive artikler som kunne stått i hvilken som helst avis.

Litt heroisk på avisens vegne er Yndestad også. Alice Bratt bedriver så god og undersøken­de journalist­ikk at avisen blir nyhetslede­nde. NRK Hordaland leser opp fra BA på luften. Små stikk til hervaerend­e avis, BT, finner vi også. Mens BA står på, har BT et tvilsomt sponsorsam­arbeid pågående med en av byens velgjørere. I «Graven» har lille BA ingen nyhetskonk­urrenter.

BOKEN FÅR godt frem likhetene mellom kriminalet­terforskni­ng og undersøken­de journalist­ikk. Den gir barneverne­t et menneskeli­g ansikt ved å fremstille enkeltpers­oner i etaten med både samvittigh­et og moral.

Løsningen på mysteriene blir noe påklistret etter min mening, og slutten bryter med den realistisk­e stilen som ellers dominerer. Samtidig er det noe befriende med måten boken unngår stereotypi­ske forestilli­nger om kvinner og menn, og fordeler djevelskap jevnt mellom kjønnene. ANMELDT AV GRO JØRSTAD

NILSEN

 ??  ?? GOD KRIM FRA BERGEN: Monika Yndestads nye kriminalro­man får gode skussmål fra BTs anmelder.
GOD KRIM FRA BERGEN: Monika Yndestads nye kriminalro­man får gode skussmål fra BTs anmelder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway